13 september 2011 In de media

Veteranen in het zonnetje

Zaterdag 17 september speelt Vitesse een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Maar het is geen doorsneewedstrijd. Die avond worden oorlogsveteranen in het zonnetje gezet. De meesten komen uit Engeland maar er zitten ook Polen en Canadezen tussen.

Dé Zondagkrant Arnhem sprak met Stef ten Thij van SV Vitesse. Hij is projectleider van de Airbornewedstrijd en alle activiteiten eromheen.

 Foto: www.kirstenfotografeert.nl

Wat staat er te gebeuren?
Voor de vijfde keer organiseren we dit jaar de Airbornewedstrijd. We zorgen voor een fantastische ontvangst voor de veteranen en hun familieleden. Het GelreDome hangt vol spandoeken en voor aanvang van de wedstrijd wordt de parachutistenmars gespeeld. Ook zijn 80 doedelzakspelers aanwezig. Dit alles dankzij de samenwerking met de School Luchtmobiele Brigade en de Stichting Airborne Herdenkingen. Na afloop van de wedstrijd is er een gezellig samenzijn in het supportershome van de supportersvereniging. Het home staat vier dagen lang ter beschikking van de doedelzakspelers. Zij verblijven in Nederland in verband met alle Airborne herdenkingen.

Hoe reageerden de oude mannen voorgaande jaren?
Heel blij. Ze kunnen die avond echt genieten, worden uitstekend verzorgd met een drankje en een hapje. Bij ons hoeven ze verder niks, het is allemaal heel ontspannen. Deze avond heeft natuurlijk ook geen militair karakter. Het publiek reageert fantastisch, dat is mooi om te zien. Als de veteranen na de wedstrijd naar het supportershome gaan, vormen de supporters een erehaag. Onder gezang en applaus worden de veteranen echt met veel respect onthaald.

Zijn er nog wel voldoende veteranen in leven?
Vorig jaar mochten we 28 krasse tachtigplussers in het Gelredome verwelkomen. Dit jaar hopen we dat aantal te evenaren. Het is opvallend dat het aantal veteranen met de jaren afneemt maar dat ieder jaar méér veteranen besluiten naar onze activiteiten te komen. Maar het houdt natuurlijk een keer op. Als organisatie zijn we wel van plan de traditie van de Airbornewedstrijden voort te zetten. Dan niet meer voor de veteranen zelf maar voor hun familieleden.

Tot slot iets heel anders: wat verwacht je dit seizoen van Vitesse?
Het linkerrijtje! Daarnaast hoop ik dat Vitesse een club blijft; dat ze dichterbij haar supporters komt. 

De Zondagkrant

Hoofdsponsor: