27 juli 2012 In de media

Via Vitesse naar het grote Chelsea

Vitesse huurt ook komend jaar Tomas Kalas en Patrick van Aanholt van Chelsea. De twee talenten hebben to­taal verschillende verhalen over de Arnhemse club.
Patrick van Aanholt had zijn appartement in Arn­hem al opgezegd. Want na een half jaar ploeteren bij Vitesse was het tijd voor een nieu­we uitdaging, vond de 21-jarige huurling van Chelsea. Onder trai­ner John van den Brom had hij geen basisplaats kunnen verove­ren. Van Aanholt spreekt over ‘een verloren jaar’.

Of hij Vitesse ging verlaten, vroeg een fan vorige maand via het socia­le medium Twitter. Van Aanholt antwoordde met een volmondig ‘ja’. De voormalige jeugdinternatio­nal hoopte op een club in Spanje en er was ook interesse van clubs uit Engeland.

Maar concreet is dat nooit gewor­den. Eind juni meldde Vitesse zich opnieuw bij Chelsea voor Van Aan­holt. In de tussentijd was er in Arnhem van alles veranderd. Van Aanholt had het vanuit Londen meegekregen: trainer Van den Brom was vertrokken naar Ander­lecht en Alexander Büttner, die af­gelopen seizoen indruk maakte op de linksbackpositie, leek spoedig uit Arnhem te vertrekken. Van Aanholt hapte niet direct toe. „Ik wilde weten wie de trainer zou worden”, legt hij uit. „ Al vrij snel hoorde ik dat dat Fred Rutten werd. Iemand die ik ken vanuit mijn tijd bij PSV. Ik zat destijds in de B1, meneer Rutten was trainer van het eerste team. Hij maakte toen een goede indruk op mij. Ik hoorde ook altijd goede verhalen over hem.”

Van Aanholt hakte de knoop door en zette een krabbel onder een nieuw huurcontract. Vorige week stapte hij in zijn auto en reed hij opnieuw van Londen naar ’s-Her­togenbosch, waar hij met zijn vriendin een huis heeft. „Ik ga voor eerherstel. Ik kwam van Chel­sea, de fans hadden hoge verwach­tingen van mij. Ik heb die nog niet waargemaakt.”

Van Aanholt ging ervan uit dat hij veel meer zou spelen in Arnhem. Dat was hem min of meer ook be­loofd, zo zegt hij. „ Ik speelde niet en kon dat niet loslaten. Ik was daardoor minder gemotiveerd op de training. Dit jaar gaat het an­ders. Ik weet dat ik het kan.”

Hoe anders was het afgelopen jaar van clubgenoot Tomas Kalas (19). Ook hij werd door de Londense club gestald bij Vitesse. Chelsea en Vitesse werken sinds de komst van Merab Jordania in 2010 samen. Ro­man Abramovitsj, de baas van Chelsea, is goed bevriend met Jor­dania, de eigenaar van Vitesse.

In tegenstelling tot Van Aanholt wacht Kalas nog op zijn debuut voor Chelsea. Maar de scouts van de winnaar van de Champions League hebben ongetwijfeld ge­zien dat hij afgelopen jaar stappen heeft gemaakt. De Tsjechische cen­trale verdediger maakte vanaf de eerste wedstrijd in GelreDome een ijzersterke indruk. Opbou­wend kan het nog beter, maar de fans zijn lyrisch over Kalas’ verde­digende kwaliteiten en snelheid.

Kalas was een basisspeler en zal dat ook komend seizoen onder de nieuwe trainer Rutten zijn. Kalas had zijn gemeubileerde ap­partement in Arnhem wél aange­houden. De Tsjech wilde koste wat kost terugkeren bij de eredivi­sionist.

„Ik heb direct bij Chelsea aangegeven dat het voor mijn ont­wikkeling beter is om in Arnhem te blijven. Ik heb op dit moment niets te zoeken in Chelsea 1. Vites­se is voor mij een ideale club. Ik speel veel en heb een ervaren ver­dediger (aanvoerder Guram Kas­hia, red.) naast mij staan. Maar het eerste elftal van Chelsea blijft het doel”, zegt Kalas.

Begin juli moesten Kalas en Van Aanholt zich bij Chelsea melden. De Tsjech had de training in Arn­hem toen al hervat, de Nederlan­der nog niet. „En dan sta je bij Chelsea opeens met alle grote na­men op een trainingsveld. Dat is wel kicken. Het niveau op de trai­ning is extreem hoog. Echt bizar”, vertelt Kalas.

De week in Londen was een for­maliteit. De Britse topclub wilde alle contractspelers even aan het werk zien. Kalas: „We zaten met Vitesse in de voorbereiding op het Europa League- duel tegen Loko­motiv Plovdiv. Dan had ik beter in Nederland kunnen blijven, zou je denken. Maar geloof me dat de trai­ningen in Londen top zijn.”

Kalas woont met zijn vriendin in Arnhem. Hij noemt zichzelf een ouderwetse man. Kalas houdt er­van dat, als hij thuiskomt, het huis is opgeruimd en dat het eten klaar­staat. „Mijn vriendin zorgt goed voor mij en ik zorg goed voor haar. Van mij hoeft ze niet te wer­ken. Ons leven staat nu in het te­ken van mijn carrière. We zijn ge­lukkig.”

Vervelen doet de familie Kalas zich niet in Arnhem. „ Ik heb geen navigatie nodig als ik in Arnhem ben. Ik weet alles inmiddels wel te vinden.”

Net als Van Aanholt maakte de Tsjech als B-junior de overstap naar Londen. Kalas speelde daar­voor voor Sigma Olomouc. Spijt van een transfer op jonge leeftijd hebben beiden nooit gehad. „Het is toch mooi dat een van de beste clubs ter wereld het ziet zitten in jou? De concurrentie is moor­dend. Je hebt het over de absolute top. Maar ik ga ervoor. Ooit hoop ik bij Chelsea in de basis te staan”, vertelt Van Aanholt, die nog niet weet of hij opnieuw een apparte­ment in Arnhem gaat huren.

„Wellicht dat ik geregeld in een ho­tel blijf slapen, wellicht dat we er iets bij huren. Arnhem is geen Lon­den, maar het is best een leuke stad. Ik heb vorig jaar dan een min­der seizoen gekend, aan de stad, de fans en mijn ploeggenoten heeft het niet gelegen. Ik heb veel vrienden bij Vitesse rondlopen. Ik ben niet voor niets terug.”

Gelderlander

Hoofdsponsor: