30 september 2018 In de media

Vijf onvergetelijke wedstrijden tussen Feyenoord en Vitesse

Zondagmiddag staat de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse de op rol. Een duel tussen twee ploegen die beide aanvallend voetbal proberen te spelen. Het zou daarom wel eens een leuke middag kunnen worden. De clubs speelden in het verleden al eerder een aantal bijzondere wedstrijden tegen elkaar.
OPLUCHTING IN DE KUIP
2017/18, 1-0

De laatste keer dat Feyenoord en Vitesse het in De Kuip tegen elkaar opnamen was op een koude decemberdag in 2017. De Rotterdammers hadden in de competitie in augustus voor het laatst weten te winnen in eigen huis en dus stond de druk er flink op. Vitesse rook bloed, maar toch was het Feyenoord dat al vroeg op voorsprong kwam. In de negende minuut schoot Nicolai Jorgensen een panklare assist van Steven Berghuis in het lege doel. Dat bleek voldoende voor de overwinning, want een slordig Feyenoord wist niet meer te scoren en Vitesse speelde een matige pot.

SWINGEND VITESSE ZORGT VOOR GROTE PROBLEMEN
2014/15, 1-4

Ook in het voorjaar van 2015 stond er veel druk op Feyenoord, ditmaal kwam het echter niet goed. De ploeg van Fred Rutten had voor het duel met Vitesse gelijkgespeeld tegen Willem II en FC Groningen én zelfs verloren van Go Ahead Eagles. Tegen Vitesse moest de derde  plaats worden veiliggesteld, maar het liep anders. Dankzij Valeri Qazaishvili en Jan-Arie van der Heijden stond Vitesse na een dik halfuur op 0-2 voorsprong. Jens Toornstra bracht nog hoop in de Rotterdamse harten, maar Rochdi Achenteh en Zakaria Labyad schoten die hopen vervolgens aan diggelen. Een swingend Vitesse bleek gewoon sterker.

DUEL IN DE MIDDENMOOT
2008/09, 2-2

Het was code rood bij Feyenoord. De vele routiniers zoals John-Dahl Tomasson, Kevin Hofland, Tim de Cler en in mindere mate Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst presteerden ondermaats. Trainer Gertjan Verbeek was al ontslagen en de Rotterdammers acteerden in middenmoot. Evenals tegenstander Vitesse dat nog niet overgenomen was en meestal in het rechterrijtje terug te vinden was.  De clubs bleken erg aan elkaar gewaagd. Hoewel Feyenoord de bovenliggende ploeg was, kwam tweemaal op voorsprong dankzij Nicky Hofs en Dalibor Stevanovic. Georginio Wijnaldum en Makaay zorgde uiteindelijk voor het gelijkspel, hoewel laatstgenoemde kans op kans om zeep hielp.

KOOPWOEDE VAN RUUD GULLIT
2004/05, 1-2

Na een redelijke eerste seizoenhelft besloot Ruud Gullit in de winsterstop alles uit de kast te halen om mee te strijden om de titel. Feyenoord haalde met Alexander Östlund, Nicky Hofs, Cory Gibbs en Edwin de Graaf aardig wat nieuwe spelers, maar al in het eerste duel na de winterstop was de vraag gerechtvaardigd of het daadwerkelijk versterkingen waren. Feyenoord kwam tegen Vitesse nog wel op voorsprong door Dirk Kuyt, maar het ging helemaal fout. Vlak voor tijd scoorde  Igor Gluscevic twee keer. De teleurstelling was groot bij Gullit die uiteindelijk zag dat zijn ploeg bleef verliezen en daarom ontslag nam.

GROOTSTE OVERWINNING
1991/92, 5-0

Nooit won Feyenoord ruimer van Vitesse dan in 1992. Dat het juist in dat seizoen gebeurde was opvallend. De ploeg van trainer Hans Dorjee was in het seizoen ervoor namelijk achtste geworden, terwijl Vitesse meedeed in subtop. In het seizoen erna deden beide ploegen mee in de bovenste regionen, toch was het klassenverschil in De Kuip groot. En dat terwijl Vitesse over een prima ploeg beschikte met onder andere Theo Bos, Phillip Cocu, Bart Latuheru en John van den Brom. Voor rust stond Feyenoord al met 4-0 voor dankzij Jozsef Kiprich (2x), Regio Blinker en Ovidiu Sabau. Kiprich was ontketend scoorde na de pauze nog een keer.

ELF / foto’s SV

Hoofdsponsor: