22 mei 2019 In de media

Vijf wijze lessen van Vitesse

Vitesse staat in de finale van de play-offs. De Arnhemse club strijdt nu met FC Utrecht om een ticket voor Europees voetbal. Vijf lessen uit het tweeluik met FC Groningen.
Vitesse poetste dinsdagavond de zwakke beurt in Groningen weg met een overtuigend optreden. Na de 2-1 in de Euroborg was de Arnhemse club met 3-1 in GelreDome nog genadig voor de Trots van het Noorden.

Het optreden in eigen huis leverde ook heldere conclusies op. De vijf wijze lessen van Vitesse.

1. Veldbezetting

In het 4-4-2-concept is bij Vitesse vaak het evenwicht zoek. De vleugels staan diep, zodat er op een middenveld een ondertal staat. Dat ging goed tegen PSV (3-3), waarbij Thulani Serero en Matus Bero de slag wonnen van Pablo Rosario, Jorrit Hendrix en Gaston Pereiro. Maar het ging mis in Groningen.

In Arnhem herstelde coach Leonid Sloetski die fout. Vitesse speelde 4-3-3 (of 4-2-3-1), met Martin Ødegaard als diepe middenvelder. In defensief opzicht trokken Bryan Linssen en Mohammed Dauda zich ver terug. Daarmee kwam iedereen in duel en was er balans op het middenveld. Thulani Serero was daardoor ook weer bepalend. Sloetski doet er verstandig aan de bezetting op het middenveld zo te houden.

2. Drie aanvallers

Sloetski stelde dinsdag na afloop dat hij met één spits had gespeeld tegen Groningen. Vitesse was dus niet aanvallender ingesteld dan eerder, want dan gebruikte hij twee spitsen. Die conclusie bevreemde iedereen in het Arnhemse kamp. In GelreDome speelde de Rus met drie aanvallers. En eigenlijk met vier, want Ødegaard stond erg diep. Linssen en Dauda zorgden vanaf de flanken voor veel druk, Vitesse viel vol passie aan. Het was een genot om naar te kijken. De aanvallende speelwijze leverde ook een karrevracht aan kansen op.

Sloetski zal in Utrecht nu eerst een goede uitgangspositie moeten creëren. Angst en afwachten is dan een slechte raadgever. Dat heeft het duel van afgelopen zaterdag in de Euroborg wel bewezen.

3. Büttner back

Sloetski moest de voorbije dagen puzzelen bij Vitesse. Geplaagd door blessures kon de Rus geen beroep doen op Hilary Gong (knie), Matus Bero (enkel), Oussama Darfalou (enkel), Jake Clarke-Salter (knie), Charly Musonda (knie), Roy Beerens (hamstrings) en Rasmus Thelander (ziek). Daar kwam op de wedstrijddag Max Clark (ziek) bij, zodat de coach niets anders restte dan Alexander Büttner weer links achterin neer te zetten.

Dat was een gouden greep. Büttner is allereerst een back. De Achterhoeker is daarbij ook een veel betere back dan Clark. En dat bewees hij ook ondubbelzinnig in GelreDome.

Clark zal ongetwijfeld herstellen van zijn kou. Maar Sloetski doet er verstandig aan Büttner linksback te houden. Ter herinnering, vorig seizoen, in dezelfde finale van de play-offs tegen FC Utrecht, liep Büttner over van energie. Dat deed Vitesse zichtbaar goed.

4. Ødegaard op ‘10’

Martin Ødegaard is de ster van Vitesse. Hij strooit al maanden met ragfijne passjes. Hij is bij zowat elke goal betrokken. Hij maakt het verschil.

Sloetski heeft de Noor dit seizoen voortdurend op de rechterflank gezet. Maar Ødegaard is het beste op ‘10’. Als diepe, centrale middenvelder staat hij in de as van het veld, kan hij zich overal vrij bewegen en komt hij voortdurend in het spel voor. De huurling van Real Madrid rendeert dan juist optimaal.

In het thuisduel van Vitesse met Groningen ligt het bewijs. Ødegaard was magistraal. Sloetski gaat nu terug naar de tekentafel om Utrecht te bestrijden. De Rus haalt het beste in Ødegaard naar boven op ‘10’.

5. Schadevrij blijven in de Galgenwaard

Een waslijst aan blessures maakt de spoeling dun bij Vitesse. Sloetski had dinsdag niet veel te kiezen. Kortweg bleef er één optie over: starten met Tim Matavz of Thomas Buitink. De Rus gokte goed met Matavz, met zijn twee goals. Maar de Sloveen kon geen hele wedstrijd spelen.

Vitesse kan nu niet meer ellende hebben. De bank vol met jonkies zei dinsdag al alles. Het is daarom zaak vrijdag in sportief en lichamelijk opzicht schadevrij uit Utrecht te komen. Dat wordt nog een hele klus, met de forse belangen in de play-offs én de mannetjesputters bij Utrecht. De vechtersmentaliteit, zo benadrukt door Sloetski, is in Stadion Galgenwaard heel hard nodig.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: