26 november 2011 In de media

Vijfde plaats kan volstaan voor Europa

Vitesse speelt morgen in En­schede voor bonuspunten in de jacht op Europees voet­bal. De vijfde plaats kan al volstaan voor een plek in de (voorronde) Europa League.
John van den Brom had vori­ge week vrijdag goed en wel hardop uitgesproken naar de derde plaats te kijken, of de trainer van Vitesse duikelde twee dagen later door de 4-0 ne­derlaag tegen Feyenoord van de vierde naar de achtste plek in de eredivisie. De tweede nederlaag op rij, na de 1- 0 bij NAC Breda, heeft de euforie in Arnhem wat getem­perd. Maar nog steeds is Vitesse een van de aangename verrassin­gen in de eredivisie. En de doelstel­ling van clubeigenaar Merab Jorda­nia, kwalificatie voor de Europa League, kan de Arnhemse ploeg nog via twee wegen bereiken: de competitie en het toernooi om de KNVB-beker.

In het bekertoernooi is Vitesse doorgedrongen tot de achtste fina­les, waarin het op 22 december uit­komt tegen eerstedivisionist FC Eindhoven. En ook in de competi­tie heeft Vitesse goede perspectie­ven. Nederland mag komend sei­zoen een extra club inschrijven voor de (voorronde van) de Euro­pa League, dankzij een stijging op de vijfjarenranglijst van de UEFA.

Dat is goed nieuws voor Vitesse en andere clubs met Europese aspira­ties. In het seizoen 2012-2013 mo­gen zes Nederlandse teams de grens over, op basis van de presta­ties in de lopende jaargang. Daar­bij gelden onderstaande regels.

1. De kampioen van de eredivi­sie gaat naar de groepsfase van de Champions League.
Dit is al jaren zo, en gezien de vijf­jarenranglijst van de UEFA zal dit de komende jaren ook zo blijven.

2. De nummer twee van de ere­divisie gaat naar de derde voor­ronde van de Champions Lea­gue.
Ook hierin zit geen verandering. De Nederlandse club moet twee ronden (voorronde plus play-off ) doorstaan om door te stoten naar de groepsfase.

3. De nummer drie van de eredi­visie zal, net als de winnaar van de KNVB-beker, uitkomen in de play- off ( laatste knock- out- ron­de voor de groepsfase) van de Europa League.
Ook dit is ongewijzigd.

4. De nummer vier van de eredi­visie zal instromen in de derde kwalificatieronde ( voorronde) van de Europa League. Ook de nummer vier is dus zeker van Europees voetbal.

Dit is nieuw. Vorig seizoen ging de nummer vier, AZ, weliswaar ook Europa in. Maar dat kwam door­dat de bekerfinale ging tussen de nummers één en twee (Ajax en FC Twente). Via het bekertoernooi is één Europees startbewijs te ver­krijgen. Aangezien Ajax en Twente zich hadden geplaatst voor de (voorronde van de) Champions League, werd dit Europa Lea­gue­ticket doorgeschoven naar de volgende hoogstgeklasseerde club: AZ, de nummer vier. AZ hoefde dus niet mee toe doen aan de play-offs om Europees voetbal (nummer 4 t/m 7). Ook die plek werd doorgeschoven en dus speel­den de nummers 5 t/m 8 om Ne­derlands laatste ticket, dat voor de tweede voorronde van de EL.

5. De nummer 5 van de eredivi­sie zal met de nummers 6, 7 en 8 de play-offs spelen om een plek in de tweede voorronde van de Europa League.

Dit is nieuw. In zoverre, dat de nummer 8 dit seizoen zeker is van de play-offs en dat dat vorig sei­zoen kwam doordat de nummers één en twee de bekerfinale speel­den. Dat kan dit seizoen ook ge­beuren. Daarom is de volgende vraag relevant.

Wanneer levert de vijfde plaats direct Europees voetbal op?

1. Indien de bekerfinale gaat tus­sen twee clubs die bij de eerste vier in de competitie zijn geëin­digd (dan schuift het bekerticket immers door, net als vorig sei­zoen).

2. Of als de nummer drie of vier van de ranglijst in de bekerfinale wint van een lagergeklasseerde club. Dan krijgt deze club het Euro­pees voetbal dat hoort bij de beker­winst en schuift het Europese tic­ket voor de derde plaats door naar de nummer vier en gaat het Euro­pese ticket van de nummer vier naar de nummer vijf.

Aangezien de nummer vijf in dit scenario Europees voetbal speelt, hoeft deze club niet meer mee toe doen aan de play-offs. Die gaan dan tussen de nummers 6, 7, 8 en 9 van de eredivisie.

6. Het zesde Europese ticket wordt vergeven via de KNVB-be­ker. De bekerwinnaar speelt de play-off van de Europa League.

Dit is ongewijzigd. Alleen als de nummer één of twee van de eredi­visie in de finale wint van een la­ger geklasseerde club, neemt de verliezend finalist het ticket over.

Gelderlander

Hoofdsponsor: