7 februari 2017 In de media

Vitesse ’niet blij’ met mogelijke stadionkoper

De Gelredome staat te koop. Een Ameri­kaanse investeerder is met eigenaar Spes Bona in gesprek om het stadion van Vitesse over te ne­men, bevestigt directeur Frans Gielgens.
Dat is een doorn in het oog van de Arnhemse club.
 
Vitesse wil het bijna twintig jaar oude stadion namelijk zelf kopen. „We zijn hier dus zeker niet blij mee", reageert Vitesse’s algemeen directeur Joost de Wit desgevraagd. „Zo’n vastgoedinvesteerder heeft geen binding met de club en de regio en natuurlijk alleen maar als doel om zo veel mogelijk winst uit het pand te halen. Dat is een heel ander doel dan wij, als bespeler, zouden hebben.”
 
De Wit wil de GelreDome graag zelf in handen krijgen. Aleksandr Tsjigirinski, de Russische eigenaar van Vitesse, is bereid daarin mee te gaan. De Arnhemmers stuiten echter op veel blokkades. Zo heeft de provincie. Gelderland bij de verkoop van het stadion een clausule laten opnemen dat alleen een voetbalclub bij aankoop van de Gelredome een boete van 11,3 miljoen euro (!) moet betalen. Destijds met als motivatie dat de GelreDome niet alleen het decor moet zijn voor voetbalwedstrij­den, maar ook voor andere evenementen.
 
„Tegenwoordig moet een stadion juist ook in onze ogen multifunctioneel zijn, dus dat lijkt me een achterhaalde redenatie”, zegt De Wit. „Het schrappen van de clausule zal niemand geld kosten. Ons huurcontract loopt nog tot 2023. Alles bij elkaar betalen we inmiddels meer dan 2 miljoen euro per jaar, een te hoog bedrag voor een club als Vitesse.” Belegger Spes Bona nam de GelreDome eind 2012 over, toen de toenmalige eigenaar Eurocommerce failliet ging. De Rabobank en dochteronderneming FGH Bank zijn de financiers. „Het klopt dat wij in gesprek zijn met een partij die de hele portefeuille wil kopen”, bevestigt directeur Gielgens van Spes Bona. „Het is altijd de opzet geweest om het stadion op een gegeven moment te verkopen."
 
Hoewel naast Vitesse meerdere clubs inmiddels bekijken of ze hun eigen stadion kunnen kopen, zijn op dit moment vijf Eredivisionisten baas in eigen huis (Sparta, PSV, Go Ahead, Excelsior en FC Twente). De boeteclausule inliet contract met de GelreDome maakt het voor de Arnhemmers momenteel onmogelijk om een gooi te doen naar de eigendomsrechten. De club ziet een mogelijke verkoop aan weer een nieuwe partij met lede ogen aan.
 

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: