25 juni 2018 In de media

Vitesse-aanwinst Max Clark: ‘Arnhem, wat een mooie stad is dat’

Max Clark laat de Championship in voetbalwalhalla Engeland schieten voor een avontuur in de eredivisie. De Brit wil bij Vitesse zijn grenzen verleggen.
Hij is oprecht verbaasd. Max Clark wijst naar de volgepakte tribune op Papendal. ,,Ongelofelijk”, zegt de Brit. ,,Er komen bij Vitesse gewoon tweeduizend supporters op de eerste training af. Dat had ik niet voorzien. Dat is wel een binnenkomer, hoor.”

Clark (22) maakt de opmerkelijke overstap van Hull City naar Vitesse. Van de Championship in Engeland, waar miljoenencontracten worden afgesloten, naar de eredivisie. Daar waar de gulden regel is een transfervrije speler binnen te halen. Want dat is nog betaalbaar. De Brit heeft er Nottingham Forest voor laten schieten. Millwall en Sheffield Wednesday. Het Schotse Rangers ook nog. Zijn krabbel staat onder een driejarig contract in Arnhem.

,,Dat is een bewuste keuze”, vertelt Clark met een onvervalst accent uit Hull. ,,Ik kon in Engeland blijven. Ik kon een nieuw contract tekenen in Hull. Ik kon naar andere clubs. Maar ik wilde juist een heel andere richting inslaan. Ik wilde uit de comfortzone. De eredivisie is een heel andere competitie. Ik kan hier doorgroeien, nieuwe eigenschappen leren. Ik kan hier weer beter worden.”

Geel-Swert
Van The Tigers naar Geel-Swert – dat is een voetbaltechnische cultuuromslag. ,,In de Championship ligt het tempo altijd hoog”, legt Clark uit. ,,De fysiek is erg belangrijk. Er zit ontzettend veel energie in wedstrijden. De eredivisie is veel meer van de techniek. Van tactiek ook.”

Ik vind dat er erg laatdun­kend over de eredivisie wordt gedaan. Het niveau ligt veel hoger dan alom wordt gesteld

Max Clark
,,De eredivisie is een heel goede competitie. Natuurlijk, de Premier League is de zwaarste competitie ter wereld. Maar ik vind dat er erg laatdunkend over de eredivisie wordt gedaan. Het niveau ligt veel hoger dan alom wordt gesteld. Ik heb met Leonid Sloetski (nieuwe trainer Vitesse, LL) gewerkt bij Hull. Dat is een reden dat ik voor Vitesse heb getekend. Maar ik kijk ook naar het niveau. Zie de huurlingen van Chelsea. Die komen na een verblijf in de eredivisie doorgaans toch goed terecht. Deze competitie levert dus veel op. Ik wil me hier ook ontwikkelen.”

Dat geldt tevens op persoonlijk vlak. Clark is single. Hij gaat het avontuur overzee alleen aan. ,,Het voordeel is nu dat ik geen verplichtingen naar anderen toe heb. Ik heb geen schoolgaande kinderen. Voor eenzaamheid ben ik niet bang. Het verschil met Engeland is niet zo groot. Ha, iedereen spreekt hier zelfs Engels. Maar ik wil wel Nederlands leren. Ik moet toch iets van die taal begrijpen.”

Mooie stad
,,Ik ben hier nu net een paar dagen. Ik moet mijn weg dus nog vinden. Maar ik wil wel graag in het centrum van Arnhem gaan wonen. Wat een mooie stad is dat, zeg. Je kunt hier met de fiets ook overal heen. Prachtig.”

De transfer naar Vitesse is af met een basisplaats, beaamt Clark. ,,Dat is nog wel een ding”, zegt hij. ,,Ik moet echt aan de bak om een plek in het team af te dwingen. Ik ben een linksback, maar kan ook op het middenveld en centraal achterin uit de voeten. Hoe mooi dat allemaal ook is, dat moet ik hier wel zelf laten zien. Ik moet de trainer overtuigen van mijn kwaliteiten. Niets meer en niets minder. Ik ben benieuwd waar mijn grenzen liggen.”

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: