3 januari 2014 In de media

Vitesse-aanwinst oogappel Mourinho

Om negen uur vanmorgen stapt Bertrand Traore uit het vliegtuig, dat hem van Londen naar Schiphol heeft gebracht. De nieuwe aanwinst van Vitesse moet een parel zijn die met de grootst mogelijke zorg daarna per auto en chauffeur in Arnhem wordt afgeleverd.
Achttien jaar pas, maar volgens trainer Jose Mourinho eentje om zuinig op te zijn voor de toekomst.
De spelers van Chelsea denken er al net zo over. De nieuwe huurling van Vitesse heeft afgelopen zomer menige international tijdens de lange trip in de voorbereiding op het nieuwe seizoen de wenkbrauwen doen fronzen.

„Wat Bertrand allemaal kon en flikte, daar in Azië’’, zegt verdediger Gary Cahill, „was ongelooflijk. Hij kon moeiteloos mee met de grote jongens in onze selectie.”

De mening van collega-internationals telt zwaar. Voetballers hebben op basis van vooruitgesnelde roem niet zo gauw respect voor een ’groentje’ in de kleedkamer. Respect en bewondering moet je verdienen op het trainingsveld en in wedstrijden. Daar wordt bepaald of een nieuwkomer aan de verwachtingen kan voldoen. In het geval van de nog tengere middenvelder uit Bobo-Dioulasso – de tweede stad van het Afrikaanse land – werd elke test ruimschoots gehaald.

Traore, een nummer tien die net als de huidige sterspeler van Vitesse Lucas Piazon ook op de flank uit de voeten kan, speelde aan de zijde van Marco van Ginkel in Indonesië en China alsof hij al jaren voor Chelsea uitkwam.

Mourinho
Mourinho had voor de zomer dvd’s bekeken van de technisch zeer begaafde aanvaller. Wat hij daarop zag was al voldoende om hem meteen de hele voorbereiding onder zijn hoede te nemen. Mourinho zag Traore ook nog scoren en wist toen voldoende. „Die gaan we houden”, zei de Portugees over de Afrikaanse ontdekking.

'Ik stond versteld van Traore'

Achter de komst van het 18-jarige supertalent Bertrand Traore naar Vitesse gaat een Nederlands succesje schuil. De Volendamse voetbalmakelaar Marcel Veerman, die een groot netwerk in Afrika heeft opgebouwd, en toenmalig Chelsea-scout Sebastian Arnesen, de zoon van Frank Arnesen, ontdekten het toen nog piepjonge spelertje vier jaar terug op het WK in Nigeria.
Traore maakte zijn debuut in de nationale jeugdploeg. Veerman vertelt: ,,Bertrand zat op de bank bij Burkina Faso. Hij was pas 14 jaar en eigenlijk een sensatie, want hij was daarmee veruit de jongste speler op het wereldkampioenschap onder 17 jaar. Ik zag hem invallen en stond versteld van zijn kwaliteiten.’’

De Nederlander hield het scoutingsapparaat van Chelsea continu op de hoogte en begeleidde de speler later op weg naar een profcontract in Europa. Traore was 15 jaar toen hij al uitkwam voor de nationale ploeg en maakte een sensationele ontwikkeling door.

,,Lange tijd trainde en speelde hij bij de academie in Burkina Faso. Hij staat te boek als een supertalent. Maar omdat hij nog niet 75 procent van alle interlands in de afgelopen twee jaar heeft gespeeld, krijgt hij niet direct een werkvergunning in Engeland’’, legt Veerman uit.

TG / Foto’s CFC

Hoofdsponsor: