27 oktober 2016 In de media

Vitesse al 19 jaar zonder thuiszege op PSV

Arnhem – Vitesse wil met spoed af van een traditie. De Arnhemse club heeft nu al 19 jaar (!) geen thuiszege meer geboekt op PSV. De laatste triomf dateert uit 1997, met als matchwinnaar Arco Jochemsen. Tijd dus voor een nieuwe overwinning.
Op basis van historische cijfers ligt PSV bij Vitesse absoluut niet goed. De Arnhemse club won maar 2 van de 31 thuisduels (!) in de eredivisie met de Eindhovenaren. De Brabanders zegevierden 15 keer en het werd 14 keer gelijk. Op 16 februari 1997 zorgde Jochemsen voor het laatst voor een juichstemming in Arnhem (1-0). Sindsdien had Vitesse 12 verschillende trainers en werden 130 voetballers opgesteld. De balans: 10 nederlagen en 9 keer een gelijkspel. Tegen geen enkele andere club overlegt Vitesse daarmee een langere reeks zonder thuisoverwinning.

Labyad
Vitesse verloor vorig jaar (5 december) in GelreDome door een goal van Jorrit Hendrix in de laatste minuut van PSV. De Eindhovenaren wonnen daarmee de laatste 5 onderlinge duels in de eredivisie (uit en thuis). In de laatste 4 ontmoetingen kwamen de Arnhemmers zelfs niet tot scoren. De laatste speler die scoorde voor Vitesse tegen PSV was Zakaria Labyad, op 15 maart 2014.

Thuis in De Goffert
Bij de enige andere thuiszege van Vitesse op PSV was Phillip Cocu, nu trainer van PSV, nog bij de Arnhemse club actief. Op 23 mei 1993 verspeelde PSV een mogelijke landstitel door met 1-0 te verliezen na en fout van doelman Hans van Breukelen op een schot van Edward Sturing, tegenwoordig assistent-trainer bij Vitesse. Dit duel werd gespeeld in De Goffert in Nijmegen (!).

Aanknopingspunten
Voor Vitesse zijn er genoeg positieve aanknopingspunten voor het duel van zaterdag. De Arnhemse club is nu 3 opeenvolgende wedstrijden in de eredivisie ongeslagen (winst 1, gelijk 2). Vitesse won ook 11 keer van de regerend landskampioen in de eredivisie: 7 keer van Ajax, 3 keer van PSV en 1 keer van AZ. En PSV heeft net als vorig seizoen dan 21 punten na 10 speeldagen, de vorm van de Eindhovenaren is veel minder dan vorig jaar.

PSV is daarentegen al ruim een jaar ongeslagen op vreemde bodem in de eredivisie (winst 16 keer, gelijk 2 keer). De laatste uitnederlaag dateert van 19 september 2015 bij Heracles (2-1). PSV scoorde in elk van zijn laatste 35 uitduels in de eredivisie ook minimaal 1 keer, een clubrecord. Alleen Heerenveen kende een langere reeks: 46 duels tussen 1995 en 1998.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: