7 november 2021 In de media

Vitesse als voorbeeld voor FC Utrecht

Met extra interesse en een vleugje bewondering hebben ze bij FC Utrecht de Europese verrichtingen van Vitesse tegen Tottenham Hotspur gadegeslagen. „Wat een geweldige wedstrijd tegen zo’n tegenstander. Als club willen we er ook naar toe, dat we dit soort wedstrijden gaan spelen”, aldus captain Willem Janssen, die zondagmiddag met de nummer drie van de Eredivisie op bezoek gaat in Arnhem.

Het is de afgelopen jaren stuivertje wisselen geweest tussen FC Utrecht en Vitesse als het ging om de status van ’best of the rest’ achter de traditionele topdrie en AZ. Momenteel draait FC Utrecht iets beter in de Eredivisie dan de Arnhemmers, die er na een tegenvallende start wel weer aan zitten te komen. De confrontatie in het Gelredome kan de toon zetten voor de komende periode.

Vitesse is een bron van inspiratie

De manier waarop Vitesse zich vorig seizoen richting Europees voetbal heeft gespeeld, is voor FC Utrecht wel een bron van inspiratie. „Vitesse is vorig seizoen natuurlijk heel goed begonnen en ze hebben dat vol weten te houden”, weet Janssen. „We zijn wel een heel andere ploeg, maar qua stand en qua puntenaantal nu is het wel vergelijkbaar met hoe zij vorig jaar aan het seizoen zijn begonnen. Dat willen we nu ook vast zien te houden.”

Opgewachte bus

Aan het begin van dit kalenderjaar werd FC Utrecht op bezoek bij een toen op volle toeren draaiend Vitesse overklast. Bij terugkeer in de Domstad werd de bus zelfs opgewacht door boze supporters. Elf maanden later ziet het plaatje er heel anders uit. FC Utrecht zette vorig seizoen al de weg omhoog in, wat net niet resulteerde in Europees voetbal en gooit dit seizoen hoge ogen. De derde plek na elf speelronden en het puntentotaal van 23 zijn een evenaring van de beste start ooit van de club in het seizoen 1983/1984 onder trainer Barry Hughes.

„Wat we dit seizoen thuis hebben laten zien, hebben we nog niet in uitwedstrijden laten zien”, vindt Janssen. „Wel bij Ajax, maar daar deden we het op een andere manier, dan we normaal spelen. Maar uit bij FC Groningen, FC Twente en met name AZ, waar we met 5-1 verloren, was het minder. Dit is een mooie kans om te laten zien dat we ons niveau ook in een uitwedstrijd tegen een directe concurrent kunnen halen.”

De Europese confrontatie, waar Janssen zo belangstellend naar heeft zitten kijken, kan daarbij in het voordeel van FC Utrecht werken. Waar Vitesse donderdagavond in Londen nog diep heeft moeten gaan, daar konden de Utrechters de hele week toewerken naar de subtopkraker. „Daar kun je alleen van profiteren als je zelf goed bent. Dat is het enige criterium. Als je gaat denken, dat je zelf ook wel wat procentjes minder kunt doen, dan ga je eraan”, denkt trainer René Hake.

Energie na zware avonden

Janssen denkt ook niet, dat het op voorhand een voordeel is voor FC Utrecht, dat Vitesse de Europese inspanningen in de benen heeft. „Ik heb het zelf ook meegemaakt met de wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg. Natuurlijk zijn het zware avonden, maar zo’n wedstrijd geeft ook veel energie. Ik kan me voorstellen, dat het hen een enorme boost in het vertrouwen geeft.”

FC Utrecht is enigszins gehavend voor de confrontatie in Arnhem. Mike van der Hoorn is herstellende van de hersenschudding, die hij vorige week heeft opgelopen, terwijl Mark van der Maarel ontbreekt door een schorsing. Benaissa Benamar en Hidde ter Avest zullen hen vervangen. Benamar maakte vorig jaar in de eerder besproken uitwedstrijd tegen Vitesse zijn debuut voor FC Utrecht, maar is sindsdien niet echt doorgebroken. „Er zit bij hem nog volop ruimte voor ontwikkeling, want hij heeft daarna niet heel veel gespeeld”, weet Hake. „Dit is een mooie kans voor hem om het te laten zien.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: