17 december 2014 In de media

Vitesse beëindigt Georgische spooksamenwerking

Dat Vitesse al vier jaar samenwerkt met Chelsea is bekend, maar dat de club tot voor kort samenwerkte met FC Saburtalo is een groot geheim.In het jaarverslag dat de club enkele weken op haar website publiceerde, viel terug te lezen dat de Arnhemse club deelnam in een buitenlandse jeugdopleiding.
Kort na de buitenlandse overname heeft de club een aanzienlijk bedrag overgemaakt aan een andere club. In ruil daarvoor kreeg Vitesse het eerste recht op koop van spelers. Nog altijd is Vitesse bezig om het destijds betaalde bedrag af te schrijven.

Navraag bij de clubleiding leert dat het om FC Saburtalo gaat, een Georgische club waar onder meer Valeri Qazaishvili en Giorgi Chanturia hebben gespeeld. De huidige Vitesse-directie wil niet te diep op de samenwerking ingaan. 'De samenwerking bestond uit het versterken van elkaars kennis. Zo heeft Vitesse Onder-17 in december 2012 een internationaal toernooi gespeeld.' De club voegt er direct aan toe dat de samenwerking per 30 juni 2014 is beëindigd.

Spooksamenwerking
Een spooksamenwerking. In de afgelopen vier jaar repte de club geen enkel moment over de nauwe banden met FC Saburtalo. Uit geen enkele uiting blijkt dat beide clubs hebben samengewerkt en tot op de dag van vandaag is er geen enkele speler die de overstap heeft gemaakt.

Giorgi Chanturia (links) en Valeri Qazaishvili hebben een verleden bij FC Saburtalo.Mensen rondom de club hebben dan ook een andere lezing. De samenwerking met Saburtalo zou een privé-project van voormalig eigenaar Merab Jordania zijn geweest.

In Arnhem spreekt men van een papieren constructie. Er werd geld naar het geboorteland van de Georgiër gepompt én vervolgens bleef het stil. Heel erg stil. Waar het gestorte geld is gebleven kan niemand vertellen. De huidige directie wil de in Arnhem heersende theorie bevestigen noch ontkennen. 'De huidige leiding van Vitesse  zag geen vruchtbare samenwerking in het verschiet met FC Saburtalo en om die reden is afgelopen zomer besloten de samenwerking te beëindigen', laat de clubleiding aan Voetbal International weten.

De samenwerking met Saburtalo is niet de eerste opmerkelijke ontdekking sinds de overname door Alexander Chigirinskiy. Eerder bleek Merab Jordania zijn vriend en bemiddelaar Marcell Ham een percentage van alle transfersommen te hebben beloofd. Ook zou Jordania Davy Pröpper een nieuw contract hebben aangeboden onder de voorwaarden dat de Georgiër in de toekomst de belangen van de Arnhemmer mocht behartigen.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: