4 maart 2018 In de media

Vitesse beëindigt titelaspiraties van Ajax

Ajax kan de landstitel definitief vergeten. Door een nederlaag bij Vitesse is de achterstand op koploper PSV nu al tien punten.
PSV maakte zaterdag geen fout tegen FC Utrecht (3-0) en dus kon Ajax zich in Arnhem geen puntenverlies veroorloven. Tegenstander Vitesse speelt om een plek in de play-offs en bij een overwinning zou de ploeg van Henk Fraser naar de zesde plaats stijgen. De gastheer begon goed, want na een kwartier werd het 1-0.

Vanuit een afgeslagen hoekschop kwam de bal bij Navarone Foor, die klaarlegde om met links keihard uit te halen. André Onana zat er met zijn hand nog even aan, maar de Ajax-doelman kon niet voorkomen dat de bal in de kruising verdween. In de zoektocht naar de gelijkmaker kopte Matthijs de Ligt naast uit een hoekschop van Hakim Ziyech.

Tien minuten voor rust ontsnapte Ajax aan een grotere afstand toen Ziyech een kopbal van Matt Miazga van de lijn kon halen. Ruim tien minuten na rust viel de 2-0 echter alsnog. Maximilian Wöber ging achterin volledig in de fout en Bryan Linssen profiteerde.

Coach Erik ten Hag greep in door Mateo Cassierra en Amin Younes te laten invallen voor Justin Kluivert en Wöber. En met resultaat, want twee minuten later maakte Cassierra de wedstrijd weer spannend. De 20-jarige Colombiaan knikte raak uit een hoekschop van Ziyech. Kort daarna waren de gasten dicht bij de gelijkmaker toen een schot van Younes de buitenkant van de paal raakte.

Uiteindelijk viel de vierde goal van de wedstrijd aan de andere kant; Linssen maakte zijn tweede van de middag nadat Guram Kashia de bal doorkopte. In de slotminuten kwam Ajax via Siem de Jong nog wel terug tot 3-2, maar een nederlaag konden de Amsterdammers niet voorkomen. Vitesse gaat PEC Zwolle voorbij op de ranglijst, terwijl Ajax nog maar twee punten meer heeft dan AZ.