28 mei 2021 In de media

Vitesse betrokken nieuws

Kennisdeling Vitesse Hattrick

De eerste Vitesse Hattrick kennisdeling heeft in de buitenlucht plaatsgevonden. Hierbij is Vitesse Betrokken met de Sport- en Spelmedewerkers van Sportbedrijf Arnhem in gesprek gegaan over het huidige Vitesse Hattrick programma. Nu de speelrondes niet door kunnen gaan, worden de werkgroepbijeenkomsten nuttig gebruikt om te kijken naar verbeterpunten binnen het programma.

Zo gaven werknemers van Rijnstad een presentatie over de selectie van de Buurtbijdrage die elk team doet voor de wijk waarin zij spelen. Hierbij werd gekeken naar simpele handelingen om de regie van het proces over te dragen naar de kinderen zelf. Daarnaast is een aantal stellingen behandeld en werd er gediscussieerd over een gelijke aanpak per wijk.

In het tweede deel zijn ze gezamenlijk aan de slag gegaan op het voetbalveld en zijn er verschillende thema’s behandeld die naar voren komen bij een voetbaltraining voor de deelnemende kinderen van Vitesse Hattrick. Er zijn bijvoorbeeld voetbalvormen behandeld waarbij de kinderen constant in beweging blijven en geen tijd en ruimte hebben om onderling onrust te stoken.

Een geslaagde ochtend die positief ontvangen werd door iedereen. En het eerste concrete verbeterpunt was al een feit: volgend seizoen dienen er meer werkgroepoverleggen buiten georganiseerd te worden, alvorens gezamenlijk de oefenstof te doorlopen op het veld!

Vitesse GOALS: een leerzaam voetbalfeestje!

Door alle beperkingen van het Vitesse GOALS programma, is Vitesse Betrokken in het voorjaar gestart op drie scholen in Arnhem.

Hierdoor was er meer ruimte voor innovatie bij Vitesse GOALS. De stichting heeft als doel de kinderen een leerzaam voetbalfeestje te bezorgen en op deze manier op speelse wijze kennis te laten maken met een gezonde leefstijl. Hiervoor wordt er ten allen tijden geprobeerd om ‘active learning’ terug te laten komen bij de spellen. Elk lesonderdeel van een Vitesse GOALS beweegles ondersteunt een theoretisch gedeelte van de Vitesse GOALS boekjes.

Bij Vitesse Betrokken geloven wij dat het echt nodig is om de deelnemers een actievere rol te laten spelen binnen het leren van de verschillende thema’s. Op deze manier kunnen de kinderen betrokken en uitgedaagd worden om te werken met de theorie. Om dit doel te ondersteunen is een memory- en kwartetspel ontworpen met Vitesse-thema’s en aspecten van een gezonde leefstijl. De eerste scholen zijn hiermee aan de slag gegaan en het wordt positief ontvangen. De kinderen worden door de spellen geactiveerd en hebben nauwelijks door dat zij ondertussen de theorie uit de boekjes in de praktijk toepassen. Zo creëren de leerlingen onbewust hun eigen leerzaam voetbalfeestje!

Oud-Hollandse Buitenspelen

Vitesse Betrokken, Nederlands Openluchtmuseum en Hornbach bundelen hun krachten om kinderen weer naar buiten te krijgen. Door middel van de ‘Oud-Hollandse Buitenspelen’ komt een gemeenschappelijke wens naar voren: een maatschappelijke impact creëren op het gebied van bewegen en buitenspelen.

Projectleider van het Vitesse GOALS programma Bram Langelaar vertelt over de samenwerking: “Samen met het Nederlands Openluchtmuseum wilden wij graag Oud-Hollandse spellen introduceren bij kinderen op basisscholen. Op deze manier willen we de kinderen enthousiasmeren om buiten te spelen. Al snel haakte Hornbach aan om te ondersteunen op het gebied van bouwmaterialen voor alle spellen. Zo ontstond het idee om een jaarlijks Oud-Hollandse Buitenspelen te organiseren, waarbij deelnemers van Vitesse GOALS zelf de spellen mogen maken.”

In de pilotfase zullen kinderen van de Pieter de Jong school aan de slag gaan met het bouwen van oud-Hollandse spellen en het spelen op het zelfgemaakte speelgoed. Als de pilotfase een succes blijkt zullen de Oud-Hollandse spellen een vast onderdeel worden binnen het Vitesse GOALS programma.

Bron: Vitesse / Foto's: SV - VB

Hoofdsponsor: