14 september 2018 In de media

Vitesse blijft buiten schot bij nieuw FIFA-plan

De FIFA wil het transfersysteem drastisch hervormen. In een voorstel van de wereldvoetbalbond mogen clubs straks slechts acht spelers verhuren. De band met Chelsea zal er niet onder lijden, denkt Joost de Wit, de algemeen directeur van Vitesse.
Directeur De Wit heeft de voorstellen afgelopen week vernomen op een FIFA-top in Kroatië. De wereldvoetbalbond wil de 'wildgroei' in het mondiale voetbal tegengaan. Grootmachten als Chelsea, Manchester City en Juventus hebben nu enorme selecties én huurlegers. Ze plukken overal talent weg en stallen die dan ook overal. Daar moet een rem op.

De hervormingen raken Vitesse alleen niet, stelt De Wit. ,,In het voorstel van de FIFA gaat het over zes of acht spelers, die door een club verhuurd mogen worden", zo reageert de directeur. ,,Maar die limiet geldt dus niet voor jeugdspelers. De zogenaamde homegrown-spelers. Zelf opgeleid talent (vanaf 16 jaar, LL). En juist die categorie huurt Vitesse. Mason Mount, Jake-Clarke Salter, Nathan en Lewis Baker zijn allemaal homegrown. Charly Musonda ook. Bij ons zijn de nieuwe regels op een enkeling van toepassing. Zoals vorig jaar Matt Miazga en nu Eduardo."

In de plannen van de FIFA mogen ook niet meer dan drie tot vier spelers tegelijkertijd bij dezelfde club worden gestald. ,,Aan die voorwaarde voldoet Vitesse ook", zegt De Wit. ,,Wij willen nooit te veel huurlingen. Het is zaak zelf waarde op het veld te hebben. Huurspelers leveren ons financieel niets op. Maar ze brengen door hun kwaliteiten wél de waarde van het hele team omhoog. En bij Chelsea weten ze dat Vitesse heel goed met hun spelers omgaat."

Het FIFA-plan zou goed nieuws moeten zijn voor de subtop van Europa. Voor kleine competities en kleine landen. Die worden niet meer leeggeroofd. Maar dat is een misvatting. ,,Spelers gaan nu nóg eerder weg", zegt Richard Grootscholten, hoofd opleidingen van Feyenoord. ,,De grote clubs moeten talenten straks voor hun 21ste beoordelen. Ze willen ze eerder dus in beeld hebben. Dit gaat ons in de jeugd zeker niet helpen. Het is eerder een nadeel."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: