17 april 2021 In de media

Vitesse-boegbeeld Janssen: ‘Zo’n mooi seizoen moet je met een prijs bekronen’

Arnhemser dan Theo Janssen vind je ze niet gemakkelijk. De balvaardige middenvelder van weleer timmert tegenwoordig aan de weg als voetbalanalyticus op tv en als trainer in de academie van Vitesse. Aan de vooravond van de bekerfinale spreekt Janssen zich uit over het bijzondere seizoen van Vitesse, de moeilijke jongens in de ploeg en zijn eigen toekomstplannen.

Theo Janssen had zowel van Vitesse als van ESPN een uitnodiging op zak om de finale in De Kuip live mee te maken, maar daarvoor heeft hij bedankt.

„Ik ga lekker thuis tv kijken met mijn vriendin. En misschien komt er een vriend langs en dan drinken we een biertje samen. Dat lijkt me leuker dan alleen in een leeg stadion zitten. Het is enorm jammer voor iedereen dat zo’n mooie finale in zo’n entourage moet worden gespeeld. Als je kijkt hoe geweldig die sfeer vier jaar geleden was met een stadion dat voor de helft geelzwart was. Ik kreeg er kippenvel van. Dat moeten we nu allemaal missen.”

 “Ik heb een mooie tijd gehad bij Ajax, maar verder heb ik niet veel met die club”

Janssen heeft een verleden bij beide finalisten, maar hoeft niet ingewikkeld te doen over waar zijn loyaliteit ligt. „Ik hoop natuurlijk dat Vitesse wint. Dat is mijn club en Ajax niet. Ik heb een mooie tijd gehad bij Ajax en het leuk gehad met de spelers en de staf, maar verder heb ik niet veel met die club. Bij Vitesse ben ik alles geweest, van supporter tot speler en nu dan trainer.”

De vijfvoudig Oranje-international is dit seizoen trainer van de Onder 18, maar vanaf de zomer wordt hij talentenbegeleider in de academie van Vitesse. „Ik ga aan de slag met talenten uit de hele opleiding, die ik individueel ga begeleiden. Dat kan met onderlinge gesprekken, maar ook door aan te sluiten bij trainingen of gezamenlijk videobeelden te bekijken.”

Door zijn eigen profcarrière heeft Janssen een goed gevulde rugzak waaruit hij kan putten. „Een van de dingen waar elke prof mee te maken krijgt, is de druk van het moeten presteren. Ik had zelf niet veel moeite met druk. In topwedstrijden was ik altijd goed. Hoe meer druk, hoe beter. Ik was weer een jongen die juist minder was als die externe druk er niet was, omdat ik dan niet de absolute motivatie had. Het is duidelijk dat ik zelf niet het maximale eruit heb gehaald. Als ik dat had gedaan, zou ik een veel grotere carrière hebben gehad. Maar of ik dan gelukkiger zou zijn geweest? Ik ben eigenlijk wel tevreden over de carrière die ik heb gehad.”

De nieuwe functie bij Vitesse blijft Janssen combineren met zijn tv-werk. In recordtempo is hij doorgestoten tot de Eredivisie van de voetbalanalytici. Met zijn scherpe en humoristische benadering slaagt hij erin een eigen geluid te laten horen. „Ik vind het leuk om voetbal te kijken en erover te praten. En nu kijk ik ook nog met een doel.”

Janssen denkt erover om in de toekomst voor het hoogste trainersdiploma te gaan. „Voorlopig doe ik dat nog niet, maar als bijvoorbeeld Vitesse aangeeft in mij een toekomstige hoofdtrainer te zien, dan sta ik er zeker voor open om mijn Coach Betaald Voetbal te gaan halen. Ik denk dat ik een goede coach zou kunnen zijn.”

Vitesse hield Janssen graag binnenboord. De creatieve middenvelder van weleer is een van de Arnhemse boegbeelden van de club, die door de Russische overname en de Duitse invloeden een flinke metamorfose heeft ondergaan. „Ik werk binnen de jeugdafdeling en daar is het echte Vitesse-gevoel nog volop aanwezig met mensen als Edward Sturing, Nicky Hofs, Tim Cornelisse en Patrick Ax. Bij het eerste is dat minder, al zit er met keeperstrainer Rein Baart wel iemand bij die al heel lang bij de club is.”

Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën met zich mee. Dan weet je dat er dingen kunnen veranderen. We moeten natuurlijk wel dankbaar zijn voor wat deze mensen voor Vitesse hebben betekend. Je weet nooit hoe de club er precies voor zou hebben gestaan, als zij niet waren ingestapt. Maar de kans is groot dat de club dan een stuk kleiner was geweest dan nu. Dankzij het geld dat zij erin investeren, kunnen we in Arnhem genieten van een goed Vitesse.”

Dat is dit seizoen zeker het geval, want onder leiding van trainer Thomas Letsch presteert Vitesse sterk, getuige de finaleplaats in de KNVB-beker en de vierde plaats in de Eredivisie. Janssen is onder de indruk van wat Letsch laat zien. „Ik vind het een groot compliment waard aan de trainer, dat hij een systeem heeft gevonden waarin de kwaliteiten van deze groep helemaal tot hun recht komen. En dan specifiek de kwaliteiten van Tannane en Bazoer. Als je die twee samen op het middenveld zet, is dat niet goed voor het team. Dan is de kans groot dat je defensief in de problemen komt. Dit zijn jongens die vrijheid nodig hebben en van daaruit het verschil maken. Hij heeft een manier gevonden om dat mogelijk te maken, terwijl het team organisatorisch goed staat. Dat is fantastisch gedaan. Een van de mooiste dingen voor een trainer is als het lukt om jongens bij wie het in het verleden met ups en downs is gegaan, zoals Bazoer en Tannane, zó te benaderen dat ze wel gaan presteren en het verschil maken. Dan heb je als trainer echt een belangrijk aandeel.”

“Je hebt ook rotzakken nodig in een elftal”

Oussama Tannane en Riechedly Bazoer hebben de reputatie moeilijke jongens te zijn, een constatering waar Janssen niet veel mee kan. „Wat zijn moeilijke jongens? Ik zie jongens die het verschil maken. Als trainer wil je toch juist zulke jongens in je team hebben. En je hebt ook rotzakken nodig in een elftal. Met alleen maar meelopers gebeurt er nooit iets speciaals. Ik werd zelf altijd een moeilijke jongen genoemd. Was dat terecht? Ik denk het niet. Ik was een speler die anders dacht dan de meeste andere jongens en daar ook voor uitkwam. Voor een trainer is het alleen maar goed om een paar van zulke spelers in je team hebben. Dan word je uitgedaagd en geprikkeld. Als iedereen het altijd maar overal mee eens is, komt er nooit een discussie op gang. Juist het nadenken en discussiëren over voetbal zorgt ervoor dat je als team beter wordt.”

De oogsttijd van het seizoen is aangebroken. Zijn club kan de komende weken van een leuk seizoen een onvergetelijk seizoen maken, benadrukt Janssen. „Als Vitesse de beker niet pakt en via de play-offs geen Europees voetbal afdwingt, dan is het goede seizoen ook weer zo vergeten. Zo’n seizoen moet je bekronen met iets tastbaars, een mooie prijs. Het zou daarom geweldig zijn als het na vier jaar opnieuw lukt om die beker naar Arnhem te halen.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: