5 september 2022 In de media

Vitesse boekt knappe eerste zege op FC Groningen

Vitesse heeft een knappe eerste zege geboekt in het nog prille Eredivisieseizoen. Op bezoek bij FC Groningen was het team van hoofdtrainer Thomas Letsch met 0-1 te sterk voor FC Groningen. Ook hield een debuterende Daan Reiziger de nul. Aanvoerder Matúš Bero tekende voor de enige treffer van de wedstrijd.

Letsch voerde enkele wijzigingen door in zijn basiself ten opzichte van het gelijkspel tegen RKC Waalwijk (2-2). In plaats van een 5-3-2 systeem koos de Duitser ditmaal voor een 5-4-1 systeem. De oefenmeester ruimde een basisplek in voor drie debutanten en maar liefst vier basisdebutanten. Onder de lat verving Reiziger de geblesseerde Kjell Scherpen. Dit betekende dus direct het Eredivisiedebuut voor de geboren Groninger. Ryan Flamingo stond centraal achterin geposteerd, zodoende moest Ferro op de bank plaatsnemen. Nikolai Baden Frederiksen werd vervangen door Bartosz Bialek en Gabriel Vidović speelde in plaats van Million Manhoef. Ook kwam er een plekje vrij voor Kacper Kozlowski, die de voorkeur kreeg boven Thomas Buitink. Sondre Tronstad keerde terug in de basiself na het uitzitten van een schorsing.

Een fris Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en dit resulteerde in de twaalfde minuut ook meteen in een doelpunt. Na goed voorbereidend werk van Carlens Arcus kon Vidović de 0-1 binnentikken. Echter werd het doelpunt na tussenkomst van de VAR geannuleerd wegens buitenspel. De grootste kans van de eerste helft kwam op de naam van Bialek. Na een Poolse combinatie tikte de spits de bal van dichtbij over het doel van Michael Verrips. De club uit Arnhem ging verder op zoek naar de 0-1 en kreeg nog een paar goede mogelijkheden via een bedrijvige Bero. Op slag van het rustsignaal had de ban gebroken kunnen worden, maar wederom Bero en Bialek slaagden er niet in om het leer achter FC Groningen doelman Verrips te krijgen.

In het tweede bedrijf legde Maximilian Wittek de bal al snel panklaar op het hoofd van een vrijstaande Bialek. De jonge Pool kopte echter nipt naast. De Arnhemse formatie was net als in de eerste helft de bovenliggende partij en dit was ook te zien aan de statistieken. Het had aanvankelijk echter moeite om kansen om te zetten in doelpunten.

In de laatste twintig minuten voerde de ploeg van Letsch de druk steeds verder op. Enzo Cornelisse kopte de bal op doel, maar zag de inzet van de lijn worden gehaald. Een kwartier voor tijd werd het Groningse verzet dan eindelijk gebroken. Aanvoerder Bero wist voor de tweede wedstrijd op rij te scoren. Na goed doorzetten van Arcus kon de Haïtiaan Bero bereiken; laatstgenoemde kon aannemen in het strafschopgebied en uithalen: 0-1.

In de slotfase verzuimde Vitesse om verder uit te lopen. Bialek nam de bal knap aan en kon Manhoef wegsteken, maar die vond een goed reddende Verrips op zijn pad. Ook Bialek kwam in de slotfase niet meer tot scoren. De eerste drie punten van het seizoen waren echter binnen en gingen mee terug naar Arnhem. Volgende week zondag (12.15 uur) gaat Vitesse op bezoek bij FC Utrecht. De Arnhemmers gaan dan op jacht naar de volgende overwinning.

FC Groningen vs Vitesse 0-1 (0-0)
78’ Bero (0-1)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Gele kaarten: Luciano Valente (FC Groningen), Ryan Flamingo en Carlens Arcus (Vitesse)

Opstelling FC Groningen
Verrips (K); Kasanwirjo, Balker (80’ Sverko), Te Wierik, Määttä (45’ Van Gelderen); Pelupessy ©, Duarte, Suslov (Valente), Abraham (45’ Kalley); Krüger, Ngonge (69’ Irandust)

Opstelling Vitesse
Reiziger (K); Arcus, Flamingo, Meulensteen, Cornelisse, Wittek; Tronstad, Bero ©, Vidović (69’ Manhoef), Kozłowski (81’ Yapi); Białek.

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: