18 oktober 2015 In de media

Vitesse breekt ongeslagen reeks behulpzaam PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft na acht maanden de ongeslagen status op eigen veld hardhandig zien sneuvelen. Vitesse heeft dankzij het succes de Overijsselse club afgelost als nummer vijf in de Eredivisie (1-5).
Rob Maas was in het IJsseldelta Stadion eindverantwoordelijk bij Vitesse als vervanger van de geschorste Peter Bosz, die vanaf de tribune kon constateren dat zijn assistent het er goed vanaf bracht. De Arnhemse ploeg boekte de eerste zege op vreemde bodem van dit seizoen.

In de eerste helft werd de solide basis gelegd voor het succes, al werd Vitesse daarbij ook geholpen door de thuisploeg. Bij de 0-1 van Lewis Baker uit een vrije trap zag PEC-doelman Mickey van der Hart er niet goed uit.

Thomas Lam zorgde weliswaar voor de gelijkmaker door attent en adequaat te reageren toen de bal onverwacht voor zijn voeten terechtkwam. Maar zes minuten na zijn 1-1 was de Finse verdediger verantwoordelijk voor de tweede Arnhemse treffer. Dominic Solanke benutte de strafschop die was toegekend na hands van Lam.

Rode kaart

Op slag van rust vergrootte Valeri Qazaishvili de marge. Aan de 3-1 van Georgische makelij ging een pijnlijke opbouwfout van PEC vooraf. En mocht er nog hoop zijn geweest bij Zwolle bij de start van de tweede helft, dan was die snel verdwenen. Ouasim Bouy hield de doorgebroken Denys Oliynyk zodanig vast dat scheidsrechter Pol van Boekel tot een rode kaart én een strafschop besloot.

Het slachtoffer benutte de buitenkans zelf, waardoor de wedstrijd in de 52ste minuut beslist was. PEC was nog wel dicht bij een tweede treffer. Zo raakte invaller Kingsley Ehizibue de lat. Maar het was Vitesse dat zout in de wonden strooide via Milot Rashica.

Door de overwinning kwam Vitesse qua punten op gelijke hoogte met PEC Zwolle, dat echter vanwege een minder doelsaldo de vijfde plaats moet afstaan aan de Arnhemmers.  Voor de Overijsselse gastheren was het de eerste competitienederlaag op eigen veld sinds februari 2015 tegen Go Ahead Eagles (0-1).