28 oktober 2023 In de media

Vitesse creëert veel kansen maar speelt gelijk tegen PEC

Vitesse heeft op vrijdagavond de punten gedeeld met PEC Zwolle. Lang stond de thuisploeg met 0-1 achter door een doelpunt van Younes Namli. In de slotfase maakte Million Manhoef de verdiende gelijkmaker. Vitesse klimt dankzij het punt naar plek dertien.

Op vrijdagavond 27 oktober was het tijd voor de belangrijke thuiswedstrijd van Vitesse tegen PEC Zwolle. In tegenstelling tot de wedstrijd in Rotterdam tegen landskampioen Feyenoord wijzigde hoofdtrainer Phillip Cocu zijn elftal op één plek: Carlens Arcus maakte plaats voor Nicolas Isimat-Mirin.

Met een kleine 15.000 toeschouwers in GelreDome werd er om stipt 20.00 uur afgetrapt in Arnhem. Vitesse begon direct goed aan de wedstrijd, binnen enkele minuten werd het doel van keeper Schendelaar van PEC Zwolle tot tweemaal toe onder vuur genomen. In de vierde minuut was er een grote kans voor Melle Meulensteen, op randje zestien. Na een goede pass van Marco van Ginkel ging zijn schuiver rakelings naast. Even later mocht Mathijs Tielemans aanleggen voor een vrije trap op circa twintig meter van het doel. Zijn schot werd ternauwernood overgetikt door Schendelaar.

Na een sterke eerste tien minuten verschoof het spel langzaam richting het doel van Vitesse. In minuut 24 resulteerde dit in de eerste kans voor PEC Zwolle en die was direct raak. Na een vlotte aanval werd de bal uiteindelijk door Thy teruggelegd op de inlopende Namli, zijn schot trof knap doel en liet Eloy Room kansloos (0-1).

Na het eerste half uur kwam Vitesse weer wat beter in haar spel. Achtereenvolgens kregen Kacper Kozlowski, Mathijs Tielemans en – de voor de geblesseerde Melle Meulensteen ingevallen – Enzo Cornelisse mogelijkheden. In minuut veertig was daar de grootste kans voor Vitesse, na een lage voorzet van Ramon Hendriks schoot Kozlowski in kansrijke positie naast. Het slotakkoord van het eerste bedrijf was voor Million Manhoef, ook hij miste precisie in zijn schot.

In de rust van de wedstrijd brachten Edward Sturing en Thomas Buitink een bezoek aan de terminaal zieke heer Nijenhuis. Het was zijn laatste wens om met zijn kleindochter (Guusje van 10 jaar) nog één keer zijn club Vitesse te zien spelen. Met dank aan Vitesse Betrokken en de Veluwse Wensambulance werd zijn wens in vervulling gebracht.

De tweede helft was amper vijf minuten oud en Vitesse had alweer haar eerste kans te pakken. Van Ginkel wist een voorzet van Kozlowski net niet te promoveren tot een doelpunt, Schendelaar pakte de inzet. Na een dik uur wisselde Phillip Cocu, Dominik Oroz en Joel Voelkerling Persson werden vervangen voor Carlens Arcus en de teruggekeerde Amine Boutrah. Nog geen minuut later kreeg Manhoef weer een kans, hij schoot rakelings naast vanaf circa vijftien meter.

Manhoef bleef een plaag voor de Zwolse defensie en de gevaarlijkste man bij Vitesse. Met een paar flitsende bewegingen was hij constant dreigend en had Mac Nulty geen enkele vat op hem. Toch ontbrak het net aan dat beetje geluk aan Arnhemse zijde. Zo ook rond de 70ste minuut, waar een kopbal van Van Ginkel – na een corner van diezelfde Manhoef – van de lijn werd gehaald.

In minuut 78 was het weer aanvoerder Van Ginkel met de kans op de gelijkmaker. Na een voorzet vanaf links van Kozlowski schoot hij vanaf circa vijf meter centimeters naast het doel. Met invallers Hamulic en Jonathans voerden de manschappen van Cocu de druk op het Zwolse doel op en creëerde kans na kans. In de 88ste minuut kreeg Vitesse ook loon na werken; Manhoef pikte bal in de hoek van het veld op, speelde zijn tegenstander uit en schoot vanuit een schier onmogelijke hoek door de benen van Schendelaar: 1-1.

Na de gelijkmaker gingen de geel-zwarten naarstig opzoek naar het winnende doelpunt, dat helaas niet viel. Komende dinsdag begint Vitesse aan haar Bekeravontuur op bezoek bij RKSV Groene Ster in Heerlen.

Vitesse vs PEC Zwolle 1-1 (0-1)
24’ Namli (0-1)
88’ Manhoef (1-1)

Scheidsrechter: Robin Hensgens
Toeschouwers: 15.023

Gele kaarten:
84’ Kersten (PEC Zwolle)

Vitesse
Room (K), Pinto, Isimat-Mirin, Oroz (65’ Arcus), Hendriks, Van Ginkel, Meulensteen (26’ Cornelisse), Tielemans (79’ Jonathans), Kozlowski (79’ Hamulic), Voelkerling Persson (65’ Boutrah), Manhoef;

PEC Zwolle
Schendelaar (K), Van Polen, Kersten, Namli (84’ Huiberts), Thy, Van den Berg, Vellios, Garcia Mac Nulty (89’ Van der Haar), Velanas (64’ Thomas), Reijnders, Buurmeester;

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: