6 mei 2015 In de media

Vitesse de ploeg in vorm; Feyenoord het thuisvoordeel

Feyenoord moet er zondag in de Kuip tegen Vitesse voor zorgen dat het seizoen niet als mislukt de boeken in zal gaan.
De Rotterdammers kunnen bij winst de derde plek veiligstellen. De ploeg uit Arnhem is na de winterstop bezig aan een opmars, waar Feyenoord de laatste weken juist struikelend naar de eindstreep gaat. AD Sportwereld zet de elftallen naast elkaar.

Toen Vitesse op 28 januari in de kwartfinale van het bekertoernooi met 4-0 verloor bij FC Groningen, leek het seizoen van de Arnhemmers definitief verpest. Maar wat volgde was een indrukwekkende reeks. Tien zeges en tweemaal een gelijkspel. In de laatste competitiewedstrijd onderbrak ADO (1-0) weliswaar de fraaie serie, het betekent niet dat Vitesse niet meer in vorm is. Feyenoord is na de winterstop wisselvallig. Tegen PSV (2-1) en AZ (1-4) maakte de ploeg indruk. De laatste drie duels met Willem II (2-2), Go Ahead Eagles (0-1) en FC Groningen (1-1) leverden geen overwinning meer op.

Als je het zo bekijkt, is Vitesse de ploeg in vorm en Feyenoord zeker niet.

Thuisvoordeel
Een Feyenoord gesteund door het Legioen in de Kuip, is een combinatie waar vrijwel alle tegenstanders zich op stukbijten. Natuurlijk gaat Vitesse dat zondag ook weer voelen, zeker nu het er echt om gaat spannen voor de Rotterdammers. Maar wie de lijst met uitslagen van dit seizoen nauwkeurig bekijkt, ziet dat er ook iets mogelijk is voor de tegenstanders in Rotterdam. Feyenoord verloor dit seizoen zeven duels. Drie keer uit en viermaal thuis: Tegen FC Utrecht, Willem II, Ajax en Go Ahead.

Aan de andere kant: Vitesse verloor zeven uitwedstrijden.

Druk
Toen het er dit seizoen echt om ging, stond Feyenoord er vaak. Bijvoorbeeld in Europa tegen HNK Rijeka en Sevilla. Of thuis tegen PSV. En qua voetbal ook in beide wedstrijden tegen Ajax. Alleen leverde het slechts één punt op. En uit bij PSV speelde de ploeg prima, maar stond het ook met lege handen. Bij Vitesse is de druk veel minder. AZ is de eerste belager van Feyenoord. Voor Vitesse is plek 3 niet meer het heilige doel. De ploeg van trainer Peter Bosz maakt alleen nog kans bij een zege zondag in de Kuip en en een stunt van NAC dit weekeinde bij AZ.

Spelers
Feyenoord mist Khalid Boulahrouz door een schorsing, maar de routinier was dit seizoen zelden basisspeler. Wat dat betreft doet de afwezigheid van de geschorste Marko Vejinovic bij Vitesse meer pijn. Bertrand Traoré is in vorm. De huurling van Chelsea maakte dit seizoen elf goals, net als Colin Kazim-Richards bij Feyenoord. Toch ligt de sleutel tot succes op het middenveld. Jordy Clasie en Karim El Ahmadi trokken dit seizoen de kar in de Kuip en dat duo wil zondag nog een keer toeslaan. Bij Vitesse kan Davy Pröpper bewijzen waarom hij in de belangstelling staat van Ajax en PSV.

Voorbereiding
De tragische dood van Yvonne Lodewijks, de vrouw van keeperstrainer Patrick Lodewijks, hield de spelers van Feyenoord uiteraard erg bezig de laatste dagen. Vandaag is de selectie aanwezig bij de begrafenis, morgen zijn de spelers vrij. Vanaf vrijdag moet het vizier op de kraker tegen Vitesse liggen. De Arnhemmers leven al dagen ontspannen toe naar de topper.
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: