25 augustus 2021 In de media

Vitesse de underdog? Openda vindt van niet

Loïs Openda legt de druk wel degelijk bij Vitesse voor de Conference League-wedstrijd tegen Anderlecht donderdagavond. De Belgische aanvaller liet dat weten in een interview met de Belgische krant Het Nieuwsblad.

“We zijn lichtjes in het voordeel na de 3-3. Het is jammer dat de uitdoelpunten niet meer dubbel tellen, maar we spelen thuis voor onze fans. Anderlecht liet vorige week best veel ruimte in de rug van hun defensie. Met mijn snelheid moet ik hen dus pijn kunnen doen. Al is Kompany (Anderlecht-trainer, red.) ook niet stom. Hij zal iets zoeken om mij te blokkeren”, denkt de 21-jarige aanvaller.

Openda zou nooit aan sport kunnen doen

Dat Openda op dit niveau kan voetballen, is bijzonder. In zijn jeugd leek het of hij nooit aan sport zou kunnen doen. “Je doelt op de medische problemen bij mijn geboorte? In mijn eerste levensjaar lag ik continue in het ziekenhuis. Er functioneerde iets niet in mijn ademhalingssysteem. Ze zouden mij opereren, maar toen bleek dat toch niet nodig. De dokter zei wel dat ik later met moeite 100 meter zou kunnen lopen, omdat ik dan buiten adem zou zijn. Tijdens mijn jeugd had ik zware astma, maar ik overwon al die problemen”, zegt hij in de Belgische krant.

Zijn toenmalige trainer Ivan Leko zei tijdens zijn debuutseizoen bij Club Brugge: Openda is een spits van 15 miljoen. “Echt? Ik werk alleszins hard om een spits van 15 miljoen te worden. Leko ben ik erg dankbaar. Hij liet me debuteren bij Brugge en ik scoorde een paar goals. Daarna liep het een pak minder onder Philippe Clement. Het beeld ontstond dat ik een spits was die moeilijk scoorde. Als jonge gast kwam die kritiek wel aan. Natuurlijk blijf ik schaven aan mijn afwerking, maar met 13 goals bij Vitesse bewees ik dat ik kan scoren.”

‘We zullen er staan’

Openda vindt dat Vitesse verplicht is om door te gaan. “Ik wil geen extra druk zetten, maar ik durf dat wel te zeggen. Vorig weekend had Anderlecht rust en verloren wij met 0-3 van Willem II. Nu zijn we net extra gemotiveerd na die competitienederlaag. Het maakt niet uit dat Anderlecht een match minder speelde dan wij. We zullen er staan.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: