10 februari 2023 In de media

Vitesse dichtbij nieuwe huurovereenkomst: “Wij wilden altijd met elkaar in gesprek”

ARNHEM – Vitesse heeft zichzelf weer wat lucht verschaft in turbulente tijden. Na het kort geding in Arnhem kwamen de kibbelende partijen dichtbij een nieuwe huurovereenkomst tot 2030 die nog verder moet worden uitgewerkt. “Het is één van de punten, maar we zijn er nog niet”, zegt de algemeen directeur van Vitesse.
De Arnhemse club daagde vrijdag de eigenaar van stadion GelreDome, vastgoedconcern Nedstede, voor de rechter. Inzet voor Vitesse was om zekerheid te krijgen over het gebruik van het stadion, minimaal voor nog een seizoen. De huur is in 2018 door Vitesse opgezegd, omdat de club meer dan 2 miljoen euro huur per jaar een ‘onredelijk bedrag’ vind.

Licentie

Het contract loopt op 1 oktober af, maar de KNVB eist binnenkort duidelijkheid onder druk van de licentievoorwaarden Vitesse moet voor 1 maart kunnen aantonen dat het de beschikking heeft over een eigen stadion. Anders zou de licentie in het uiterste geval kunnen worden ingetrokken.
Dat lijkt er nu allemaal niet van te komen. In de rechtbank kregen (onderhuurder) Vitesse, hoofdhuurder Exploitatiemaatschappij Gelredome en de eigenaar van het stadion (Nedstede) uitgebreid het woord. Veel nieuws werd daarbij niet gezegd. Daarna stuurde de rechter alle partijen de gang op van het Paleis van Justitie om er samen uit te komen. De schorsing duurde enkele uren.

‘Ga zoeken naar een oplossing’

“Jullie hebben alle drie belang bij een overeenkomst. En toch zitten we hier. Ga zoeken naar een opening. Er zijn genoeg oplossingen mogelijk. U bent daar allen bij gebaat”, sprak de rechter nadat alle advocaten al hun argumenten in een lange ochtendsessie op tafel hadden gelegd.
Ook algemeen directeur Pascal van Wijk kwam kort aan het woord. Van Wijk verschijnt zelden in de media om over de gevoelige en ingewikkelde kwestie te praten. Hij reageerder onder meer op de kritiek van huurbaas Michael van de Kuit die vindt dat Vitesse jarenlang geen initiatief toont om tot een oplossing te komen.

‘Ik zit hier ook niet op te wachten’

“Er wordt gezegd dat het zo stil is geweest, maar er is juist heel veel gebeurd’, verdedigde de directeur van Vitesse zich. “Ik zit hier ook niet op te wachten. De afgelopen weken zijn er gesprekken geweest, maar we zijn er niet uitgekomen.”
Na de zitting sprak Van Wijk ook met de media. “Wat is goed nieuws? Tijdens de schorsingen hebben we constructief gesproken. Maar dat is altijd zo geweest. We hebben altijd geprobeerd om een oplossing te zoeken. Hoe is reageer op de woorden van Van de Kuit? Dat laat ik voor zijn rekening. Ik heb daar geen reactie op.”
Advocaat Pieter Twaalfhoven onthulde éénmaal buiten de rechtbank dat de Exploitatiemaatschappij en Vitesse ‘elkaar dicht zijn genaderd.’ Hij diende in Arnhem de belangen namens Van de Kuit voor Stadion GelreDome.

Onderhandelen over nieuwe voorwaarden

“Wij hebben lang moeten wachten op een nieuwe onderhuurovereenkomst maar die ligt nu voor. De hoofdhuurder, de Exploitatiemaatschappij Gelredome dus, voelde niets voor een korte termijn overeenkomst met alle onzekerheden vandien. Nu moeten ze met Vitesse komen tot nieuwe voorwaarden.”
En daar ligt cruciaal werk voor de komende dagen voor Vitesse. De Arnhemse club betaalt nu iets meer dan 2 miljoen euro huur. Vitesse wil dat bedrag flink terugbrengen en de huursom niet alleen betalen. “Dan gaat het om een overeenkomst tot 2030. Daar haakt Vitesse nu bij aan”, vertelde de advocaat van Stadion GelreDome.

Water bij de wijn

Van Wijk: “We konden vandaag onmogelijk over alle details duidelijkheid krijgen. Dat hopen we de komende dagen te regelen. Hier en daar doe je water bij de wijn. De rechtbank laten wij voor woensdag weten hoever we zijn gevorderd. Dan hoeft er geen uitspraak te komen op het kort geding. Dat is nu samen afgesproken.”
Vitesse lijkt in elk geval weer wat zonniger richting de toekomst te kunnen kijken nu een langer verblijf in GelreDome dichtbij is. “Het is een lastig dossier en dit speelt al heel lang. Dit nu oplossen zou heel fijn zijn. We kunnen onze tijd wel beter besteden aan nog een aantal andere uitdagingen die we momenteel hebben”, aldus Van Wijk.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: