3 december 2022 In de media

Vitesse directie-update: Stand van zaken inzake overnametraject

Nu de WK-winterstop aan de gang is en het ruim tweeënhalf maand geleden is dat de Common Group (onder voorbehoud van goedkeuring door de KNVB-licentiecommissie) werd gepresenteerd als de beoogde nieuwe grootaandeelhouder van Vitesse, is het tijd om een nieuwe update te geven met betrekking tot de overname van de club. We wisten op voorhand dat het traject bewerkelijk en complex zou blijven en daardoor ook veel tijd in beslag zou nemen. Dat is ook gebleken.

Het verhaal is bekend, maar we geven nog even een korte samenvatting. Grootaandeelhouder Valeriy Oyf maakte in maart kenbaar dat hij in het belang van de club besloten had om afstand te doen van zijn aandelen (en de schuld van de holding boven Vitesse), die hij zou overdragen aan de Stichting Betaald Voetbal “Vitesse-Arnhem” (houder van het prioriteitsaandeel). Vitesse ging vervolgens op zoek naar een nieuwe investeerder. De club vond met de Common Group een beoogde overnamepartij die de ambities van Vitesse volledig omarmde en waarbij ook direct het juiste gevoel aanwezig was. De investeringspartij is daarbij bereid om een financiële garantstelling af te geven voor een periode van minimaal vijf seizoenen (tot en met 30 juni 2027).

Twee stappen samengevoegd
Bij de presentatie van de beoogde nieuwe grootaandeelhouder (onder voorbehoud van goedkeuring door de licentiecommissie van de KNVB) gaf Vitesse een toelichting op de verdere overnameprocedure. Dat krijgt een vervolg in deze Directie-update, waarin Pascal van Wijk het woord neemt. De algemeen directeur van Vitesse gaat in op de ontwikkelingen in de afgelopen periode. “We hebben bij de aankondiging in september twee stappen geschetst waarmee de overname voltooid zou moeten worden. Met de aandelenoverdracht van Valeriy Oyf aan de Stichting Betaald Voetbal “Vitesse-Arnhem” als stap één en de transactie naar de Common Group als stap twee. Beide stappen zouden separaat ter goedkeuring worden voorgelegd aan de licentiecommissie van de KNVB, om daarna geëffectueerd te worden”, aldus Van Wijk.

In eerste instantie diende Vitesse aldus, kort na de perspresentatie van en met de beoogde nieuwe eigenaar, benodigde stukken voor de eerste stap in bij de KNVB-licentiecommissie. Van Wijk: “We hadden groen licht verwacht, maar kregen de terugkoppeling dat de licentiecommissie de door Vitesse als afzonderlijk beschouwde transacties – stap één en twee dus – als onlosmakelijk met elkaar verbonden zag en het derhalve ook als zodanig zou gaan beoordelen. Daarop heeft de licentiecommissie ons verzocht om een dossier ten aanzien van beide stappen aan te leveren, hetgeen inmiddels gebeurd is. Het is een omvangrijk documentenpakket voor een complex traject, maar we hopen hiermee weer een volgende stap gezet te hebben.”

Mogelijkheden in de winter
Wat zal er, in de huidige situatie, mogelijk zijn in de winterse transferwindow? Dat is een vraag die veel mensen met een geel-zwart hart bezighoudt. Een concreet antwoord hierop geven is op dit moment nog lastig, maar Van Wijk gaat wel in op de situatie. “We weten dat er, op basis van de eerste veertien competitiewedstrijden van het seizoen, genoeg werk aan de winkel is. We hebben weliswaar steeds meer positieve dingen kunnen zien, maar onderkennen de urgentie van het moment. We onderzoeken dan ook de mogelijkheden om ons te versterken op de transfermarkt, iets waar we ook contact over hebben met de Common Group. Het feit dat de window pas op 3 januari zal openen, terwijl we de competitie alweer op 7 januari zullen hervatten, zal deze winter wel een factor zijn”, aldus Van Wijk. “We hebben in kaart wat we willen en zijn alert, maar zullen realistisch moeten blijven. Ook financieel gezien.”

Uitdagende weg naar de toekomst
Van Wijk heeft – niet alleen namens de club, maar ook namens Coley Parry van de Common Group – nog wat afsluitende woorden voor de supporters. “De weg van het overnametraject is behoorlijk lang, maar we doen er alles aan om stap voor stap dichter bij de eindstreep te komen. Ondertussen zullen we alles geven om ons zo goed mogelijk klaar te stomen voor de resterende twintig speelronden van de competitie. Omdat de winterstop langer duurt dan normaal, heeft de staf veel tijd om verder te bouwen aan het team. Dat gebeurt onder meer tijdens een trainingskamp in het Portugese Alcantarilha, van dinsdag 6 december tot en met vrijdag 16 december. Daar spelen we twee oefenwedstrijden; één tegen het Franse RC Strasbourg Alsace, de ander tegen een nader bekend te maken tegenstander. Na terugkomst is onze missie duidelijk: in dit uitdagende seizoen alsnog met volle kracht en vertrouwen vooruitgaan richting zowel een betere eindklassering als de toekomst.”

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: