13 maart 2015 In de media

Vitesse doet uitstekende zaken met winst op AZ

Op Vitesse lijkt geen maat meer te staan. Ajax, FC Twente en PEC Zwolle dolven reeds het onderspit tegen het team van Peter Bosz en vrijdag werd ook een directe concurrent voor Europees voetbal verslagen.
AZ verliet Arnhem met een 3-1 nederlaag na goals van Bertrand Traoré, Marko Vejinovic en Valeri Qazaishavili.

Tussendoor had Steven Berghuis nog wel gelijk gemaakt. AZ zette een bijzondere statistiek echter voort: de club won nog nooit een Eredivisieduel wanneer Nemanja Gudelj niet meedeed. Vrijdagavond ontbrak hij door een schorsing.

Vitesse versloeg AZ in december 2009 voor het laatst, maar was nu zeker niet bevreesd voor de tegenstander. Gesterkt door de uitstekende reeks van de laatste weken (zes zeges, een remise) sloeg de thuisploeg al in de zevende minuut toe: Wesley Hoedt gleed uit toen Vejinovic een steekpass gaf richting Traoré en die wipte de bal vervolgens over Esteban Alvarado heen. Met het hoofd gaf de aanvaller het laatste zetje voor de 1-0.

Lang mocht Vitesse echter niet van de voorsprong genieten.Negentig seconden later stond het namelijk alweer 1-1. Simon Poulsen kwam vanaf links met grote passen opzetten en haalde hard uit: zijn lage schot werd niet gepakt door Eloy Room, maar weggeslagen. Berghuis kwam het zestienmetergebied inlopen en maakte het met een droog schot af in de linkerhoek.

Bijna zorgde de AZ’er ook voor de snelle 1-2, maar zijn schot werd nog aangeraakt en ging naast. Een minuut later moest Room optreden, toen Berghuis weer voor gevaar zorgde. In de rebound schoot Muamer Tankovic over. Het duel in Arnhem golfde zo op en neer en de volgende mogelijk was weer voor Vitesse. Denys Oliynyk punterde na een gave actie op de paal en liet AZ zo met de schrik vrijkomen.

Ook teamgenoot Qazaishvili werd nog gevaarlijk, maar eveneens zonder het gewenste resultaat. Na rust was de Georgiër de eerste die het weer probeerde: zijn schot werd gepakt door Esteban. Daarna zakte de wedstrijd in en was een slecht uitgevoerde counter van AZ het hoogtepunt. Markus Henriksen had te veel tijd nodig en liet zo een grote kans onbenut. Aan de overkant vuurde Davy Pröpper over het doel.

Twintig minuten voor het einde viel de beslissing in GelreDome. Hoedt tikte Traoré aan en Reinold Wiedemeijer bestrafte AZ met een penalty. Vejinovic, die er dit seizoen al drie had gemaakt van elf meter, liet ook deze buitenkans niet aan zich voorbij gaan en trapte Vitesse naar een hernieuwde voorsprong.

Ditmaal kwam AZ niet met een antwoord, ondanks de komst van Dabney dos Santos en Guus Hupperts. Sterker nog: Vitesse was dichter bij een derde doelpunt en kreeg dat uiteindelijk ook in de slotseconden. AZ schreeuwde om een penalty na hands van Rochdi Achenteh, maar kreeg Wiedemeijer niet mee.

Vitesse mocht counteren en Qazaishvili schoot raak uit de rebound: AZ voelde zich bestolen, maar Vitesse opent het weekend als winnaar.

Voetbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: