26 juli 2018 In de media

Vitesse dreigt huurcontract stadion GelreDome op te zeggen

Vitesse wil minder huur gaan betalen voor GelreDome. Als de nieuwe stadioneigenaar Nedstede daar niet in mee gaat, dreigt de club de huur op te zeggen.
Algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse heeft eigenaar Michael van de Kuit van vastgoedbedrijf Nedstede Leisure Participaties aangeschreven. Hij wil 'bezien hoe de huurovereenkomst zodanig kan worden aangepast dat er voor ons geen reden is om tot opzegging over te gaan', schrijft hij.

Joost de Wit benadrukt dat de brief vooral moet worden gezien als een uitnodiging om 'in gesprek te gaan over een gezonde gezamenlijke toekomst'. De passage over de huuropzegging is slechts een formele kwestie, stelt hij. Van de Kuit: ,,Als ik zo'n uitnodiging verstuur voor mijn verjaardag komt er niemand."

Van de Kuit is verbaasd over de eerste kennismaking met Vitesse. ,,Wij hebben 2.000 huurders, maar dit heb ik niet eerder mee gemaakt", zegt hij. ,, Op deze manier begin je geen relatie. Het was netjes geweest als we eerst in gesprek waren gegaan", vindt de baas van Nedstede, dat 13,75 miljoen euro betaalt voor GelreDome en op 1 september daadwerkelijk eigenaar wordt.

Volgens Van de Kuit heeft de Arnhemse voetbalclub een prima deal voor de huur van het stadion voor dertig speeldagen. ,,Daar hebben we onderzoek naar gedaan in Nederland. De huur is niet te laag en niet te hoog." Vitesse betaalt jaarlijks zo'n 1,85 miljoen euro aan stadionhuur.

Vitesse-directeur De Wit vindt dat 'te veel voor wat we krijgen'. ,,Wij vinden onze huur al jaren te hoog, dat is geen geheim." Ook De Wit heeft onderzoek gedaan bij andere clubs: ,,Ter vergelijking: FC Utrecht betaalt 1,1 miljoen euro huur voor de Galgewaard en kan het stadion 365 dagen per jaar gebruiken. Wij slechts dertig dagen."

Van de Kuit verbaast zich over het dreigement van Vitesse, dat hij betitelt als 'powerplay'. ,,Je loopt als club het risico dat je geen stadion meer hebt, maar als Vitesse de huur wil opzeggen, dan moeten ze dat maar doen. Ik ben hier niet zo van onder de indruk." Hij wil pas na 1 september richting Vitesse reageren op de brief.

Het huurcontract van Vitesse loopt tot 2023. In principe wordt de huidige overeenkomst dat jaar stilzwijgend met twintig jaar verlengd, tenzij de club uiterlijk vijf jaar voor het aflopen ervan de huur opzegt. Die termijn verloopt eind september van dit jaar. Zegt de club op, dan kan Vitesse nog tot 2023 in GelreDome blijven voetballen.

Gelderlander / foto’s SV

Hoofdsponsor: