2 november 2013 In de media

Vitesse duwt Ajax dieper in de problemen

Vitesse heeft Ajax zaterdagavond veel pijn gedaan. Een laat doelpunt van Valeri Qazaishvili drukt de landskampioen dieper in de problemen: 0-1.
Qazaishvili kwam tot scoren met een geplaatst schot van buiten de zestien. De overwinning was verdiend, ook al kwam hij laat tot stand. Want niet de thuisploeg, maar de bezoekers uit Arnhem misten eerder in de wedstrijd de beste kansen op een treffer.

Waar na afloop de meeste aandacht uitging naar Qazaishvili, verdiende Piet Velthuizen ook alle complimenten. De keeper van Vitesse voorkwam nog geen minuut voor het winnende doelpunt met een fraaie reflex dat Siem de Jong de held van de avond werd.

Balbezit
Ajax tegen Vitesse was aanvankelijk een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen die balbezit koesterden. Zo lang de bal op eigen helft rolde, verliepen de combinaties bijna vlekkeloos. Eenmaal in de buurt van het doel van de tegenstander hadden beide elftallen vaak problemen om echt gevaarlijk te worden.

De beste kans voor rust was voor Vitesse. Mike Havenaar schoot na 25 minuten op aangeven van Lucas Piazon op doel maar had de pech dat zijn ploeggenoot Christian Atsu de bal nog beroerde. Zo kon Christian Poulsen zijn doelman Jasper Cillessen nog net op tijd assisteren. Ajax kreeg ook kansen, al ontstonden die allebei door een fout in defensie van de tegenstander uit Arnhem.

Vleugelspits
Viktor Fischer verzuimde al na vijf minuten balverlies van Marko Vejinovic af te straffen. HIj profiteerde vlak voor rust ook niet van een glijpartij van Guram Kashia. Opvallend was dat Fischer op de rechterflank acteerde en zijn landgenoot Lucas Andersen een kans kreeg op zijn favoriete positie links in de voorhoede. Vooral Andersen kon zijn uitverkiezing nauwelijks waarmaken.

Zo werd het weer eens zichtbaar waarom Ajax in de aanloop naar het seizoen nog naar een vleugelspits speurde. Trainer Frank de Boer heeft op dit moment weinig alternatieven voor zijn buitenspelers, ook omdat Bojan Krkic en Lesly de Sa nog geblesseerd zijn.

Ajax machteloos
In de tweede helft oogde Ajax machtelozer en machtelozer. Wat het ook probeerde, Vitesse dicteerde en kreeg wederom de beste mogelijkheden. Renato Ibarra miste in de 47e minuut vrij alleen voor doelman Cillessen. Hij strandde later weer op de Groesbeker.

Veelzeggend voor het spel van de thuisclub was dat keeper Velthuizen tot de slotfase alleen door een ploeggenoot echt in gevaar werd gebracht, want Kashia kopte bijna in eigen doel. Velthuizen kreeg later ook nog knap een hand tegen een schot van de verder vrij onzichtbare Kolbeinn Sigthorsson. Hij verrichtte zijn belangrijkste redding na een kopbal van De Jong, waarna Qazaishvili het duel besliste (0-1).

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: