25 augustus 2017 In de media

Vitesse en Feyenoord moeten Nederland redden op ranking

Zo goed als afgelopen seizoen verliep, met de Europa League-finaleplek van Ajax en 9.100 punten voor de coëfficiëntenlijst, zo slecht hebben de Nederlandse clubs dit seizoen gepresteerd in de voorrondes van de Europese toernooien.
Omdat PSV, FC Utrecht en Ajax al uitgeschakeld zijn, moeten Vitesse en Feyenoord dit jaar de punten binnenharken. De situatie is zeer ongunstig, omdat de plek op de UEFA-ranking belangrijker is dan ooit.

De situatie is bij de meeste mensen wel bekend: Nederland jaagt op de tiende plek van Turkije en moet als nummer alf Oostenrijk, Griekenland, Tsjechië en Zwitserland achter zich zien te houden op de coëfficiëntenlijst. Een elfde plaats is, mits een top-tien land de Champions League in 2019 op haar naam schrijft, genoeg om de Nederlandse kampioen van 2019 automatische inschrijving voor de CL te geven. Voor het seizoen 2018/2019 geldt sowieso dat de nummer één van Nederland in de voorrondes van het prestigieuze toernooi terechtkomt.

Nederland heeft met Feyenoord en Vitesse dus nog twee ijzers in het vuur. Feyenoord zit in een Champions League-poule met Shaktar Donetsk, Manchester City en Napoli, bekerwinnaar Vitesse hoort vrijdagmiddag welke tegenstanders het treft in de Europa League-groepsfase. De Arnhemmers zijn ingedeeld in pot 4, waardoor ze een pittige loting kunnen verwachten.

Turkije, dat dus één plekje voor Nederland staat op de ranking, heeft nog drie clubs over (geen Fenerbahçe en Galatasaray) en kan waarschijnlijk niet ingehaald worden. Het kijken is vooral naar de landen onder Nederland. Oostenrijk en Griekenland, de nummer twaalf en dertien van de lijst, hebben dit seizoen tot dusver al ongeveer het dubbele van Nederland gescoord (1.900 versus 3.500 en 3.100). Nederland verdedigt nog een marge van bijna 2.000 punten en moet hopen dat de twee Oostenrijkse en Griekse ploegen weinig punten zullen pakken. Hetzelfde geldt voor de drie overgebleven clubs uit Tsjechië en Zwitserland, die op de UEFA-ranking ook Nederland in het vizier hebben. Feyenoord en Vitesse kunnen dus aan de bak.

Stand van zaken + overgebleven clubs
#10 Turkije: 30.600 (CL: Besiktas  – EL: Istanbul Basaksehir, Konyaspor)
#11 Nederland: 28.549 (CL: Feyenoord – EL: Vitesse)
#12 Oostenrijk: 26.600 (CL: geen – EL: Red Bull Salzburg, Austria Wien)
#13 Griekenland: 26.600 (CL: Olympiakos Piraeus – EL: AEK Athene)
#14 Tsjechië: 25.975 (CL: geen – EL: Viktoria Plzen, Slavia Praag, Fastav Zlín)
#15 Zwitserland: 25.000 (CL: FC Basel – EL: BSC Young Boys, FC Lugano)

Bron UEFA-ranking: Bert Kassies
 

FCUpdate / Foto’s SV

Hoofdsponsor: