21 maart 2017 In de media

Vitesse en top 3 zien Belgisch model Eredivisie zitten

De top- en subtopclubs van de Eredivisie zien een competitiemodel met kampioensplayoffs wel zitten. De relatief kleinere clubs hebben echter grote moeite met dat plan.
Dat meldt Voetbal International. Ajax, Feyenoord en PSV zijn sowieso voorstander van een Eredivisie met zestien clubs en een kampioensplay-off tussen de beste zes clubs. Ook AZ, sc Heerenveen, Vitesse, FC Twente en FC Utrecht zien dit zitten. Zij denken volgens het weekblad een serieuze kans te maken op de top-zes.

De tegenstand is echter groot. NEC, Willem II, Sparta Rotterdam en Excelsior zijn fel tegen, terwijl FC Groningen, Heracles Almelo, Roda JC Kerkrade, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en ADO Den Haag er 'wat genuanceerder' in staan. Zij zouden bijvoorbeeld willen zien dat de Jupiler League in de plannen wordt meegenomen. Als dit niet gebeurt, heeft een model met zestien clubs in de Eredivisie volgens VI weinig kans van slagen.

Een andere optie is dat de Eredivisie 'gewoon' achttien clubs houdt, er aan het einde van het seizoen een kampioensplay-off wordt gespeeld, maar dat dit niet met uit- én thuiswedstrijden gebeurt. De topclubs zien hier niets in omdat Feyenoord – Ajax of Ajax – Feyenoord een wezenlijk verschil is het daadwerkelijk om de beslissing in de titel gaat. De derde optie, dat alles blijft zoals het is, is daardoor ook nog steeds mogelijk.
 

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: