27 februari 2021 In de media

Vitesse en VVV-Venlo staan voor bijzonder tweeluik

Vitesse begint zaterdagavond aan een bijzonder tweeluik tegen VVV-Venlo, dat heel bepalend kan zijn voor de afloop van dit seizoen. Eerst spelen beide teams in de Gelredome tegen elkaar in de competitie en vervolgens staat dinsdag in datzelfde stadion de halve finale in de KNVB-beker op het programma. „Het is wel apart om twee keer in zo’n kort tijdsbestek tegen dezelfde tegenstander te spelen”, vindt verdediger Danilho Doekhi.

Vitesse-trainer Thomas Letsch weigert een hiërarchie aan te brengen in de twee duels met VVV. „Het zijn allebei ongelofelijk belangrijke wedstrijden. Natuurlijk staat in de beker een finaleplaats op het spel, maar in de competitie hebben we ook heel hard drie punten nodig. Als het via de beker niet lukt om Europees te halen, dan moeten we dat via de competitie doen. Daarvoor moeten we wel bij blijven.”

De eerste ontmoeting met VVV dit seizoen staat de Vitesse-spelers nog in het geheugen gegrift. In Venlo verloren ze met 4-1 door maar liefst vier goals van Giorgos Giakoumakis. Die forse nederlaag kwam uit het niets, want de wedstrijden daarvoor had Vitesse nog prima gepresteerd. Sindsdien hebben de Arnhemmers nog maar één punt gepakt in vijf wedstrijden en zijn ze flink gekelderd op de ranglijst. „Die slechte reeks is begonnen tegen VVV en hopelijk kunnen we het tegen hen ook weer omdraaien”, aldus Doekhi. „We hebben heel hard een overwinning nodig. Voor het vertrouwen, maar ook voor de stand op de ranglijst.”

Giakoumakis

Een belangrijk aandachtspunt in de aanloop naar deze confrontatie met VVV is voor Vitesse de manier waarop topscorer Giakoumakis bespeeld moet worden. „We hadden die eerste wedstrijd gewoon moeten winnen, als je kijkt naar het aantal kansen dat we creëerden”, aldus Vitesse-trainer Thomas Letsch. „Wat we in die wedstrijd heel slecht deden is het verdedigen van Giakoumakis bij spelhervattingen. Het waren drie stilstaande situaties en een geluksgoal die we tegen kregen. Het is duidelijk, dat we daar ditmaal extra veel aandacht aan hebben besteed.”

Waar in Venlo de kopsterke centrumverdedigers Doekhi en Rasmussen niet in de mandekking stonden op de goalgetter bij stilstaande situaties, kiest Vitesse ditmaal voor een andere aanpak. „Daar hebben we wel naar gekeken. Dat gaan we anders doen. Je houdt er rekening mee, dat het niet nog eens kan gebeuren”, aldus Doekhi.

Belangrijk wapen

Doekhi beseft dat er meerdere manieren zijn om de kracht van Giakoumakis te beteugelen. „Een van de dingen die we anders moeten doen is dat we niet zo gemakkelijk standaardsituaties moeten weg geven. Dat is een belangrijk wapen voor hen. Daar moeten we slim in zijn.”

Zaterdagavond tegen VVV wordt ook de nieuwe grasmat in de Gelredome in gebruik genomen. „Het is sowieso beter dan het vorige veld. We zijn er blij mee”, aldus Doekhi. „We hebben er nu voor het eerst op getraind. Het heeft nog niet veel tijd gehad om te hechten, maar het ziet er redelijk goed uit. Het is goed te doen. Op het vorige veld was het niet gemakkelijk om te spelen. Hopelijk helpt het om weer een hoger niveau te halen. Een glad, snel veld kan daarbij helpen.”

Nieuwe mat

Ook Letsch stond met plezier op de groene mat in de Gelredome. „Ik ben heel blij met het veld. Het is een groot voordeel, dat we nu weer een goed veld tot onze beschikking hebben. Dat kan heel beslissend zijn tegen VVV. Op de vorige mat was het lastiger om goed voetbal te spelen. We hebben het nooit als een excuus gebruikt, maar het hielp niet natuurlijk.”

Hoewel Vitesse ook bij PSV met lege handen achterbleef, heeft Doekhi toch vertrouwen geput uit die wedstrijd. „We hebben een heel goede eerste helft gespeeld en het spel laten zien, wat we eerder ook hadden. Het enige wat eraan ontbrak, was dat we te weinig hebben gescoord. Als je de kansen niet afmaakt, ga je het over jezelf afroepen. We hadden in de eerste helft verder afstand moeten nemen. Maar ik denk dat we positief kunnen zijn over het spel. Dat was weer van goed niveau en dat tegen een zware tegenstander. Daar moeten we op voortborduren de komende wedstrijden. Als we dat niveau ook tegen VVV weer halen, moeten we kunnen winnen.”

Letsch beseft dat het vanuit tactisch oogpunt bijzonder gaat zijn om binnen drie dagen tweemaal tegen dezelfde tegenstander te spelen. „Op basis van de eerste wedstrijd zullen beide trainers hun bevindingen hebben en daar hun teams op aanpassen voor de tweede wedstrijd. Nu is het zo, dat in deze fase van de competitie teams sowieso geen grote geheimen meer voor elkaar hebben. Het zal om accenten gaan, maar dat kan wel belangrijk zijn.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: