12 januari 2011 In de media

Vitesse-fans in verwarring

Vitesse-fans zijn in verwarring. Ze begrijpen niets meer van het beleid van hun club. Nieuwe, onbekende spelers uit verre landen doen mogelijk hun intrede, eigen talenten krijgen geen kans.

Vitesse lijkt zich in ijltempo te vervreemden van zijn achterban. Klopt dat, en moeten de fans zich echt zorgen maken? AS polste Arnhemse voetbalkenners.

Chris de Vries, oud-speler, ex-scout Vitesse: “Het beleid is warrig. Ik heb de indruk dat technisch directeur Ted van Leeuwen er weinig kaas van heeft gegeten. Onder Jan Streuer hebben wij met een scoutingsgroep van negen man onder anderen spelers als Arco Jochemsen, Peter Wisgerhof, Nicky Hofs, Theo Janssen, Stijn Schaars, Erwin Mulder, Ruud Knol, Louis Laros, Davy Pröpper en Marco van Ginkel naar Vitesse gehaald. Bijna allemaal uit de regio. Als je toch ziet wie er nu weg moeten en wie er gehaald zijn. Jonge spelers komen weinig in actie, krijgen nauwelijks kansen. Vitesse heeft Van Ginkel en Pröpper, maar ik vraag me af of ze zich gaan handhaven. Een jongen als Pluim heeft zich al bewezen, maar gaat naar Roda JC. En nu zijn er weer een stuk of tien buitenlanders op proef. Maar het zijn bijna allemaal middenvelders en backs. Daar zit dus geen visie achter, maar ik hoop toch dat ik in de toekomst weer kan juichen voor Vitesse.“
“Vitesse vervreemdt zich op deze manier van de achterban. En ook al haal je resultaat met deze mensen, je wil je toch ook een beetje kunnen verenigen met jouw Vitesse.”

Jara Arends, speler FC Presikhaaf: "Ik heb niet veel meer met Vitesse. Ik heb dit seizoen drie wedstrijden gezien, tegen NAC, Willem II en PSV. Dat was niet goed. Ik ga niet meer. Ik vind het beleid onsamenhangend, er zit weinig structuur in. Ze halen overal buitenlanders vandaan, maar dat moet je alleen doen als ze van toegevoegde waarde zijn. Ik heb niet de indruk dat dit het geval is. Wiljan Pluim is typisch een speler die Vitesse beter had kunnen maken. Niet als spits, want daarvoor mist hij de snelheid, maar wel op 'tien'. Een groot talent. Het zegt genoeg dat Roda JC hem graag binnen haalde. Vitesse heeft de verwachtingen ook te hoog laten worden. Ze hadden dit seizoen moeten mikken op plaats 10 tot 14 en dan rustig opbouwen. Van daaruit kun je hogerop."
"De fans laten het afweten. Het zegt genoeg dat er tegen Ajax maar 13.000 toeschouwers waren. Zo'n wedstrijd moet normaal 20.000 toeschouwers trekken. Ik ben ook niet van plan om nog te gaan kijken. Ik ken geen enkele speler! Veel supporters denken zo. Ik richt me nu maar op Feyenoord, omdat Jhon van Beukering daar speelt."

Ralph Dekker, rassupporter: "De fans maken zich zorgen over al die vreemdelingen, maar kijk eens naar eind jaren '90, de tijden van Machlas, Curovic, Perovic, etc. Toen telden de selecties steeds 10, 12 buitenlanders. Niemand vond dat erg, want Vitesse speelde fantastisch. Alles staat of valt met succes. Als Vitesse volgend seizoen derde staat hoor je niemand meer. Machlas werd het eerste halfjaar uitgelachen. 'Lachgas' noemden ze hem. Een jaar later dansten de fans de sirtaki met hem en werd hij op handen gedragen. Hij was Europees topscorer. Over het vertrek van Wiljan Pluim heb ik een dubbel gevoel. Aan de ene kant jammer dat een echte Vitessenaar weg gaat, aan de andere kant voegde hij weinig toe. Hij komt handelingssnelheid tekort. De zogenaamde vervreemding is een tendens. Spelers blijven twee, drie jaar en zijn dan weg. Geen fijne ontwikkeling."

Flip Witjes, oud-speler Vitesse, nu technisch manager ESA: “Dit beleid kan niemand volgen. Barazite ging terug naar Arsenal, maar blijft ineens weer. Ik heb ook nog niet één echte versterking gezien. Nu zijn er weer heel veel spelers op proef, maar wat Vitesse nodig heeft is een paar routiniers, die de jonge, talentvolle spelers beter laten functioneren. Wat er bij Vitesse is gebeurd, is ook uiterst incorrect naar Theo Bos. Hij kreeg een hele hoop spelers over de heg gegooid en is daar helemaal niet bij betrokken geweest. Vitesse had een spits nodig die goals maakte, zoals een Koevermans. Eind september zag ik ESA-jong Vitesse. Deed er ene Kingston mee, maar hij wilde eruit omdat het koud was. Ik stond nog net niet in mijn overhemd.”
“Vitesse is zijn eigen identiteit al volledig kwijt. De eigen talenten worden verhuurd en verkocht en na Pluim zal Van Ginkel wel aan de beurt zijn. Met dit vreemdelingenlegioen kunnen de supporters zich niet identificeren. Ik vermoed dat ook de resultaten niet beter zullen worden en als dat vreemdelingenlegioen niet presteert, zit er straks geen kip meer op de tribune.”

Patrick Baltus, oud-speler Vitesse, nu trainer Erica'76: "Dit beleid doet me denken aan het Aalbers-tijdperk: snel naar de top. Het gaat er steeds meer op lijken dat Vitesse inderdaad een satellietclub is van Chelsea. Hier worden jonge spelers gestald, die straks heel veel geld gaan opbrengen. Dat is het hedendaagse voetbal. Natuurlijk is het jammer dat Wiljan Pluim weg is. Het mooiste zou zijn dat er allemaal Arnhemse jongens in Vitesse zouden spelen. Maar dat is niet meer haalbaar. De tijden van Theo Janssen en Nicky Hofs in één elftal zijn voorbij. Het is presteren, presteren. Kijk naar Engeland waar de clubs achter elkaar worden opgekocht. Theo Bos kreeg toch ook geen tijd om iets op te bouwen, de tijd was hem niet gegund. Het is puur zakelijk geworden. Vroeger gingen de echte Arnhemmers naar een echte Arnhemse club. Nu gaat het alleen maar om de clúb Vitesse. En staan de supporters zo bij de trainer op de stoep als de resultaten tegenvallen. Een band met Vitesse heb ik, als oud-speler, niet meer. Ik mis de warmte vanuit de club."

ArnhemSports

Hoofdsponsor: