17 december 2023 In de media

Vitesse gaat als hekkensluiter winterstop in

Met een vol uitvak startte Vitesse zondagmiddag aan haar laatste competitiewedstrijd voor de winterstop. Almere City FC was de tegenstander in het Yanmar Stadion. Een cruciale ‘zes punten-wedstrijd’ voor de elf van Edward Sturing. Die pakte anders uit dan gehoopt. Het werd 5-0 voor de club uit Almere.

Sturing mistte tijdens de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo acht spelers. Dominik Oroz en Melle Meulensteen keerden tijdens de wedstrijd in Almere terug na een schorsing. Meulensteen startte direct in de basis. Oroz begon op de bank, net als Mathijs Tielemans die kampte met hamstringklachten. Said Hamulic sloot niet aan bij de selectie nadat hij de afgelopen week ziek was. De jonge Vitessenaren Gyan de Regt en Giovanni van Zwam kregen wederom een basisplek.

De geel-zwarten kwamen gefocust de kleedkamer uit. Essentieel in het absolute sleutelduel. Million Manhoef kwam in de derde minuut direct gevaarlijk uit, maar schoot recht op doelman Nordin Bakker. Met gezang vanuit het uitvak werd de toon gezet.

Ook voor de Almeerse ploeg was het een cruciale wedstrijd met drie nederlagen op rij na het knap binnengehaalde punt bij Ajax op 12 november. Kornelius Hansen onderstreepte het belang van winnen voor Almere nog maar eens door in de elfde minuut net naast te schieten. Manhoef liet zich niet veel later aan de andere kant gelden en dwong doelman Bakker tot een knappe redding. Al met al geen saai eerste deel van de wedstrijd met twee ploegen die maar één ding wilden: winnen.

Het was echter Almere dat in de 28e minuut vrij vanuit het niets op voorsprong kwam door een doelpunt van Yoann Cathline: 1-0. Eloy Room kon de bal niet houden en de aanvaller prikte raak in de verre hoek. Vitesse leek aangeslagen en het was Almere dat de druk verder opvoerde. Voor rust werd de voorsprong verdubbeld. In de 43e minuut was het wederom een schot in de verre rechterhoek. 2-0 door Yann Kitala op aangeven van Thomas Robinet. Direct de ruststand en daarmee gingen de Arnhemmers met een hoop zorgen de kleedkamer in.

Vitesse ging in de tweede helft ongewijzigd van start. Trainer Alex Pastoor van Almere City FC bracht Théo Barbet voor Loïc Mbe Soh. Ondanks de voorsprong bleef de ploeg van Pastoor voetballen. De Almeerders waren aan het begin van de tweede helft een stuk dominanter dan de elf uit Arnhem. In de 57e mistte Hansen een levensgrote kans, hij schoot ruim over het doel van Room. Daarmee bleef Vitesse een nog grotere achterstand bespaard.

Sturing bracht in een ultieme poging voor de ommekeer drie nieuwe spelers in het veld in de 63e minuut: Joel Voelkerling Persson, Amine Boutrah en Mathijs Tielemans. Gyan de Regt, Toni Domgjoni en Kacper Kozlowski verlieten het veld. Het resulteerde direct in een kansje voor Million Manhoef, maar hij schoot in de handen van keeper Bakker. Voor Amine Boutrah gold niet veel later hetzelfde.

In de slotfase kopte Joey Jacobs nog een corner tegen de touwen: 3-0. Daarna werd de malaise alsmaar groter. Vijf minuten na de derde treffer maakte Alvaro Peña er 4-0 van. Met twee minuten extra tijd leek de wedstrijd hierbij te eindigen. Echter mocht Thomas Robinet nog aanleggen voor een penalty en schoot daarmee de 5-0 binnen. Het betekent dat Vitesse als hekkensluiter de winterstop ingaat. Komende donderdag staat er in eigen huis nog een bekerduel op het programma tegen sc Heerenveen.

Almere City FC – Vitesse 3-0 (2-0)
28’ Cathline (1-0)
43’ Kitala (2-0)
82’ Jacobs (3-0)
87’ Peña (4-0)
90+4’ Robinet (5-0)

Scheidsrechter: Danny Makkelie