21 april 2023 In de media

Vitesse gaat met herstelde Phillip Cocu voor drie op een rij

Vitesse gaat komend weekend op jacht naar een hattrick. Na de overwinningen op Go Ahead Eagles (2-0) en NEC (1-4) neemt de Arnhemse equipe het zaterdagavond (21.00 uur) in GelreDome op tegen Excelsior. Bij het duel maakt Phillip Cocu zijn rentree na twee weken afwezigheid. De hoofdtrainer blikt vooruit, samen met Ryan Flamingo.

“Blij om terug te zijn”
Cocu kampte met een acute blindedarmontsteking en een gecompliceerd herstel daarvan, maar kon donderdag weer zijn werkzaamheden oppakken. “Ik ben heel blij om weer terug te zijn”, zegt de 101-voudig Oranje-international. “Ik voel me elke dag beter en energieker. Ik ben nog steeds aan het opbouwen, maar het is heerlijk om weer op het veld te staan. Ik ben ook niet zo van het stilzitten, maar ik moest nou eenmaal aan mijn gezondheid denken. Het is erg fijn om iedereen nu weer te zien.”

Goed opgepakt
Vanuit het ziekenhuis stond Cocu in nauw contact met de technische staf, die tijdelijk onder leiding stond van Chris van der Weerden. “We hadden dagelijks contact. In ieder geval voor en na elke training. Uiteraard heb ik tijdens de wedstrijden goed meegekeken en ook contact onderhouden met Theo Janssen, om zo betrokken te blijven”, aldus Cocu. Toch moest hij ook dingen loslaten. “Dat maakt het ook een mooi voorbeeld van een goede samenwerking, met verschillende verantwoordelijkheden binnen de staf. Het geeft vertrouwen dat de zaken goed opgepakt worden als je zelf afwezig bent. En natuurlijk hebben de spelers zelf ook verantwoordelijkheid genomen.”

Ryan Flamingo
Flamingo heeft Cocu met open armen ontvangen. “Het is fijn dat de trainer hersteld is van zijn blindedarmontsteking. Nu kan hij ons weer helpen en supporten om het nog beter te doen”, aldus de nummer 3 van Vitesse, die wel even heeft nagenoten van de gewonnen Gelderse derby, waarin hij de 1-4 wist te scoren. “Een derby is altijd mooi, vanwege de spanning en de druk. Zo’n goede uitslag is natuurlijk belangrijk voor de supporters en de stad, maar ook voor de ranglijst. We willen weg van de gevarenzone. We zitten nu in een goede fase, maar moeten wel zo doorgaan.”

Vooruit voetballen
Cocu is uiteraard dik tevreden over de winstpartijen tegen Go Ahead Eagles en NEC, maar de keuzeheer is ook zeer te spreken over de wijze waarop de zes punten werden binnengesleept. “Op de dagen na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-0 verlies, red.) hebben we intensieve gesprekken gevoerd en afgesproken om meer vooruit te voetballen. Dat heeft uitstekend uitgepakt. Zeker tegen NEC was dat heel mooi om te zien”, aldus Cocu. “Een dergelijke speelwijze eist veel van de spelers, maar ze hebben het laten zien. Dit willen we vasthouden. Door twee goede resultaten staan we op een betere positie, maar het zou de grootste fout zijn om nu een tandje terug te schakelen. De intensiteit en de voorwaarden moeten hetzelfde blijven. We moeten dat doorzetten. Daar ligt de sleutel.”

Excelsior
Excelsior is momenteel de nummer vijftien van de Eredivisie. De Kralingers staan drie punten en twee plekken onder Vitesse. De ploeg van Marinus Dijkhuizen wist vorige week wel met 2-1 van Go Ahead Eagles te winnen. Ook wist de Rotterdamse club eerder dit seizoen met 3-1 te zegevieren tegen Vitesse. Daartegenover staat dat Excelsior al negen duels op rij zonder punten bleef in uitwedstrijden, waarvan de laatste zes keer zonder gemaakte doelpunten. Cocu: “Het is een heel belangrijke wedstrijd tegen een directe concurrent. Het zal niet gemakkelijk worden. Zij zullen hun huid duur willen verkopen. We moeten dus hetzelfde blijven brengen. We gaan uit van eigen kracht”, stelt de trainer.

Op Davy Pröpper na heeft Cocu iedereen beschikbaar voor het treffen met Excelsior. Maximilian Wittek en Sondre Tronstad staan op scherp.

Arbitrage
Scheidsrechter: Sander van der Eijk
Assistenten: Marco Ribbink en Joey Waleveld
Vierde official: Marc Nagtegaal
VAR: Jesse Rozendal
AVAR: Joost van Zuilen

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: