27 januari 2024 In de media

Vitesse gaat onderuit in Zwolle

Vrijdagavond startte een belangrijke reeks van vijf wedstrijden voor Vitesse. Met duels tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, FC Volendam en Excelsior, breekt de tijd aan om punten te gaan pakken. In Zwolle werd het echter 1-0.

Zowel Davy Pröpper als Andy Visser konden tegen PEC in de basis starten. Kacper Kozlowski ontbrak bij de selectie vanwege ziekte. Carlens Arcus sloot daarentegen wel weer aan, weliswaar op de bank. Begin december liep de verdediger een enkelblessure op, waarna er weken van revalidatie volgde.

De eerste kans van de wedstrijd was voor PEC Zwolle. Na een paar minuten spelen keerde Eloy Room een schot van Ody Velanas. Hoewel de geel-zwarten scherp aan de wedstrijd leken te beginnen, schoot Eliano Reijnders in de 16e minuut wel binnen: 1-0. Een paar minuten later mocht Younes Namli het proberen met een vrije trap, net buiten de zestien meter. Ramon Hendriks kreeg door een stevige ingreep geel, maar Namli schoot over. Allesbehalve een fijne start voor Vitesse. Helemaal toen Melle Meulensteen het veld tijdens zijn vijftigste Eredivisiewedstrijd voor Vitesse per brancard moest verlaten. Na ruim twintig minuten spelen verving Toni Domgjoni de geblesseerd geraakte Boxmeerder.

Tien minuten voor rust was het Marco van Ginkel die raak kon koppen, maar de bal ging naast. Even daarvoor leek PEC Zwolle een levensgrote kans te krijgen voor de 2-0, maar de vlag van de grensrechter ging omhoog voor buitenspel. Met nog enkele kansen was het geen saaie eerste helft, maar wel een met een vervelende uitkomst. Ruststand: 1-0.

Bij aanvang van de tweede helft verving Edward Sturing Pröpper voor Mathijs Tielemans. De routinier op het middenveld bouwt zijn rentree langzaam op en maakte dus één helft vol.

De eerste grote kansen van de tweede helft waren wederom voor PEC Zwolle. Younes Namli was dichtbij de 2-0, maar Room redde katachtig. Daarna konden de Zwollenaren raak koppen, maar ook dit ging net goed voor Vitesse. Een vrije trap van Velanas werd niet veel later wederom gekeerd door Room. Vitesse leek aardig van slag in het eerste kwartier van de tweede helft. PEC Zwolle oogde daarentegen gretig. Tot overmaat van ramp moest er weer een Vitessenaar met de brancard van het veld. Onvoorstelbare pech. PEC-speler Ody Velanas kwam ongelukkig in botsing met Mathijs Tielemans. De middenvelder werd vervangen door Thomas Buitink. Gyan de Regt kwam op hetzelfde moment in het veld voor Andy Visser.

Met nog twintig minuten op de klok, leek Vitesse zich te herstellen. De Regt zorgde op de linkerflank direct voor gevaar, maar was nog niet dichtbij een gelijkmaker. Vitesse bleef op jacht en vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd waren de Arnhemmers nog dicht bij een treffer. Thomas Buitink zocht de benedenhoek met een hard schot, maar Jasper Schendelaar wist de poging te keren. In de extra tijd bleef Vitesse aandringen, maar PEC hield de deur op slot.

PEC Zwolle – Vitesse 1-0 (1-0)
16’ Reijnders (1-0)

Scheidsrechter: Laurens Gerrets
Toeschouwers: 13.800

Gele kaarten
18′ Hendriks (Vitesse)
57′ Oroz (Vitesse)
60′ Fichtinger (PEC Zwolle)
71′ Mac Nulty (PEC Zwolle)
89’ Van Polen (PEC Zwolle)