12 maart 2023 In de media

Vitesse gaat ten onder op Het Kasteel

Vitesse is er zaterdagavond niet in geslaagd om punten te pakken op Het Kasteel. De formatie van Phillip Cocu kon niet genoeg overtuigen en verloor met 3-1 van Sparta Rotterdam. De Arnhemmers kwamen nog wel vroeg op voorsprong, via Dominik Oroz. Doelpunten van Arno Verschueren, Kiko Saito en Joshua Kitolano zorgden er echter voor dat de punten in Rotterdam bleven. Maximilian Wittek haalde het eind van de wedstrijd niet, vanwege een rode kaart.

Coach Cocu koos ervoor om zijn startopstelling op twee posities te wijzigen. Ryan Flamingo, die vorige week tegen AZ (0-1) al snel inviel, mocht nu weer in de basis beginnen. Hij startte ditmaal op de rechtsbackpositie, hetgeen ten koste ging van Carlens Arcus. Nicolas Isimat-Mirin was geblesseerd, waardoor Melle Meulensteen een linie naar achteren schoof. Mohamed Sankoh begon in de punt van de aanval.

Vitesse, dat gesteund werd door een vol uitvak met 650 meegereisde supporters, schoot uit de startblokken en kwam al in de zevende minuut op voorsprong door een doelpunt van Oroz. De verdediger werd in stelling gebracht na een fantastische actie van Kacper Kozlowski. De Pool kon de achterlijn halen, behield het overzicht en de Oostenrijker kon kiezelhard binnenschieten: 0-1.

Lang kon de club uit Arnhem niet van de voorsprong genieten, want drie minuten na de Arnhemse goal kwam Sparta langszij. De Spartanen kregen een vrije trap, die binnengekopt werd door Verschueren: 1-1. Het spel golfde in hoog tempo op en nee, hetgeen resulteerde in een aantal mogelijkheden voor de Arnhemmers. Zo stopte Nick Olij een vrije trap van Wittek. De corner die daarop volgde legde de linksback panklaar op het hoofd van Flamingo, die over het Spartaanse doel kopte. Ook Kozlowski kreeg een goede kans, maar zijn schot werd goed gepakt door de keeper van Sparta.

De grootste kans van Sparta Rotterdam op de voorsprong kwam van de voet van Tobias Lauritsen. De Noor was het eindstation na een fraaie combinatie met Saito. Het schot van de spits werd echter knap gepakt door Kjell Scherpen, die een zo goed als zeker doelpunt voorkwam. Een fraaie poging van Vito van Crooij werd ook gepareerd door de Vitesse-goalie. Vlak voor rust moest Scherpen echter wel zijn meerdere erkennen in Saito, die vanuit de lucht voor de 2-1 tekende.

De bedrijvige Saito stichtte ook het eerste gevaar van het tweede bedrijf. De Japanner schoot de bal bekeken in de korte hoek, maar Scherpen had een goede reflex in huis. De geel-zwarten hadden het zwaar en moesten toezien hoe de Rotterdammers ook nog via Shurandy Sambo gevaarlijk werden, maar Scherpen had een goed antwoord op zijn inzet.

Cocu greep halverwege de tweede helft in en bracht Gabriel Vidović en Bartosz Bialek in de ploeg, op jacht naar de gelijkmaker. De spaarzame kans aan de kant van Vitesse was niet besteed aan Marco van Ginkel, die over het Spartaanse doel schoot. Wittek haalde het eindsignaal van de wedstrijd niet; de Duitser ontving, na een check van de VAR, een rode kaart voor een overtreding op Sambo. Kitolano zorgde ervoor dat de gifbeker helemaal leeg ging en maakte er uit een corner nog 3-1 van, wat tevens ook de eindstand was.

Sparta Rotterdam vs Vitesse 3-1 (2-1)