17 mei 2015 In de media

Vitesse geeft overwinning weg en gaat definitief play-offs in

Vitesse heeft zich zondagmiddag niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor Europees voetbal. In GelreDome kwam de thuisploeg nog wel op een 2-0 voorsprong tegen FC Utrecht, maar gaf de drie punten alsnog weg: 3-3.
Doordat AZ won bij Excelsior en Feyenoord verloor bij PEC Zwolle eindigen de Arnhemmers op een vijfde plaats in de competitie. Daardoor speelt de ploeg donderdag de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal tegen en bij PEC Zwolle.

Wedstrijdverslag

Vitesse begon beter aan het belangrijke duel om de derde plek, maar tot echte kansen leidde dat in de openingsfase niet. De Arnhemmers werkten hard voor de derde plek, maar daarvoor moesten AZ en Feyenoord punten verspelen en Vitesse zelf winnen. Dat leek al snel te mislukken doordat AZ al vroeg een ruime voorsprong pakte bij Excelsior.

De eerste grote kans van de wedstrijd in Arnhem kwam op naam van Sebastien Haller, de Utrechtse spits kreeg de bal in de zestien meter, maar zag doelman Room zijn inzet pakken.

Traore schiet met scherp

Daarna was het wel Vitesse dat, enigzins gelukkig, op voorsprong kwam. Bertrand Traore zag zijn schot van richting veranderd worden en zo achter Robin Ruiter vallen. De spits uit Burkina Faso maakte daarmee zijn 12e competitietreffer. Niet veel later was het weer Traore die zijn naam op het scoreformulier zette. Zakaria Labyad ging met de bal aan de haal, speelde de spits op mooie wijze aan en Traore schoot beheerst binnen: 2-0.

FC Utrecht komt helemaal terug

Vitesse leek het daarna wel goed te vinden en speelde de bal rustig rond. De bezoekers kregen daardoor wel een grote kansen. Sebastien Haller speelde Mark Diemers aan, maar de middenvelder van FC Utrecht miste de overtuiging in zijn schot. Niet veel later kreeg ook Bart Ramselaar een kans toen hij Room iets te ver voor zijn goal zag staan. Het schot ging net over.

De derde kans voor de Domstedelingen was wel raak. Yassin Ayoub stuurde Mark van der Maarel weg. De rechtsback zag vervolgens Haller vrij staan. De Fransman vond op mooie wijze Ayoub die vervolgens raak schoot. De Arnhemmers verzaakten daarna volledig, want niet veel later maakte Utrecht ook de 2-2. Weer was het Haller die, met een omhaal, de assist gaf. Nu was het Bart Ramselaar die raak kopte: 2-2.

Dubbele wissel

Na rust werd het niet veel beter aan Arnhemse zijde, het voetbal van het eerste half uur was helemaal verdwenen. Utrecht drong het meeste aan, maar grote mogelijkheden kwamen er niet. Daarop besloot trainer Peter Bosz zijn backs Kevin Diks en Rochdi Achenteh te wisselen. Nakamba en Kruiswijk mochten de plaatsen innemen. Met deze wissels ging Vitesse over op een meer aanvallende tacktiek.

Man rent veld op

Die wissels zorgden niet voor meer spektakel op het veld. Na 80 minuten was er weer wat opwinding in het stadion, maar dat kwam niet door het voetbal. Een man besloot vanaf de tribune het veld op te rennen. Een achtervolging van een steward volgde. De man gaf zich uiteindelijk over aan de steward.

Spectaculaire slotfase

Vlak voor tijd kwam de wedstrijd toch nog tot leven. Even leek Vitesse het punt ook nog weg te geven. Een overtreding op Ayoub werd bestraft met een vrije trap rond de zestien meter van Vitesse. Danny Verbeek krulde de bal binnen. Niet veel later was het Wallace die met een prima steekbal Labyad vrij zette voor Ruiter. De vleugelspeler schoot de 3-3 binnen en dat was dan ook de laatste treffer in dit duel. Door deze eindstand en de overwinning van AZ gaat Vitesse niet rechtstreeks Europa in, maar zal het Europees voetbal moeten veiligstellen via de play-offs.

Opstelling Vitesse: Room, Diks (59. Kruiswijk), Kashia, Van der Heijden, Achenteh (59.Nakamba); McEachran, Pröpper, Qazaishvili; Ibarra(78. Wallace), Traore, Labyad.
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: