5 februari 2023 In de media

Vitesse geeft voorsprong weg en deelt de punten met FC Emmen

Vitesse heeft zaterdagavond ondanks een goede eerste helft de punten moeten delen met FC Emmen. De ploeg van Phillip Cocu kwam dankzij doelpunten van Million Manhoef en Carlens Arcus op een 0-2 voorsprong en leek daarmee op rozen te zitten. De Emmenaren vochten zich echter terug en kwamen in de slotfase van de wedstrijd langszij. De geel-zwarten staan nu op een twaalfde plek op de ranglijst.

Hoofdtrainer Cocu koos ervoor om met Davy Pröpper aan de aftrap te beginnen. Dit betekende de basisrentree voor de 31-jarige middenvelder. Dat ging ten koste van Gabriel Vidović, die genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Voor de rest begonnen dezelfde namen aan de wedstrijd als in het gewonnen uitduel met sc Heerenveen (1-3). Marco van Ginkel, die op de laatste dag van de transfermarkt terugkeerde op het oude nest, zat weer voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

In de openingsfase waren er weinig kansen te noteren. De club uit Arnhem had veel balbezit, probeerde verzorgd voetbal te spelen en voerde de druk op de Emmense defensie op. Na 23 minuten spelen werd Vitesse voor het eerst echt gevaarlijk en had FC Emmen het aan de alerte Micky van der Hart te danken dat het niet op achterstand kwam. Een schot van Maximilian Wittek uit de tweede lijn werd gepareerd en ook de rebound van Matúš Bero werd gekeerd. Na een prachtige aanval kwamen de Arnhemmers na een dik half uur spelen op voorsprong. Kacper Kozlowski gaf een geniale assist op Manhoef, die de bal in de korte hoek achter een kansloze Van der Hart ramde: 0-1. Het was het vijfde doelpunt van het seizoen voor de linkspoot.

Kort daarna verdubbelden de geel-zwarten de marge via Arcus. De rechtsback schoot de bal tegen de touwen op aangeven van Melle Meulensteen. Het was het eerste doelpunt in dienst van Vitesse voor de Haïtiaan. Voor rust deden de Emmenaren nog wat terug via Jasin-Amin Assehnoun, die raak schoot vanuit de rebound: 1-2.

De formatie van Cocu toonde ook na rust haar aanvallende intenties, maar kon niet voorkomen dat Emmen gevaarlijker werd in het tweede bedrijf. De club uit Drenthe begon er na de aansluitingstreffer steeds meer in te geloven en ging steeds meer op zoek naar het doel van Scherpen. Keziah Veendorp dacht Emmen op gelijke hoogte te brengen, maar zijn kiezelharde afstandschot ging rakelings naast het doel van Scherpen. Vitesse had het in deze fase moeilijk, maar werd via Bartosz Bialek en Kozlowski nog gevaarlijk en verzuimde het om de marge te verdubbelen.

Scheidsrechter Bas Nijhuis, die het meermaals naliet om te fluiten bij een aantal Emmense overtredingen, strooide met gele kaarten. Wittek, Pröpper en Bero werden allemaal op de bon geslingerd. Het was de vijfde gele kaart van het seizoen voor Bero, waardoor de aanvoerder geschorst is voor de komende wedstrijd tegen FC Utrecht. Cocu bracht met Vidović, Mitchell Dijks, Nicolas Isimat-Mirin, Toni Domgjoni en Mohamed Sankoh verse krachten om zo de overwinning over de streep te trekken. Hier slaagden de Arnhemmers helaas niet in. In de slotfase van de wedstrijd kwam Emmen nog op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Dominik Oroz: 2-2.

FC Emmen vs Vitesse 2-2 (1-2)
34’ Manhoef 0-1