18 augustus 2021 In de media

Vitesse gewaarschuwd voor Europese klus: ‘Zirkzee de nieuwe spil van Anderlecht’

Als Vitesse over twee wedstrijden weet af te rekenen met Anderlecht, staan de Arnhemmers in de groepsfase van de Conference League. Het eerste duel van het tweeluik wordt donderdag om 20:00 in Brussel afgewerkt. Met het oog op de UEFA-ranking is Anderlecht het aan zijn stand verplicht om door te gaan, stelt de Belgische tak van VoetbalPrimeur.

Anderlecht
Trainer: Vincent Kompany
Plek in nationale competitie: zesde (Jupiler Pro League is vier wedstrijden onderweg)
Stadion: Lotto Park (21.500 plaatsen)
Bijnaam: Paars-wit

De trotse club uit Brussel is na zijn laatste titel in 2017 ver weggezakt en wil nu weer opkrabbelen. De eerste voortekenen zijn volgens Slingers veelbelovend. “Anderlecht heeft een relatief sterke transferperiode achter de rug tot nu toe. Sportief directeur Peter Verbeke moest met weinig geld creatief zijn.” Dat deed hij: de Zweedse EK-ganger Kristoffer Olsson en voormalig Barcelona-talent Sergio Gómez kwamen naar Brussel. “Beiden hebben ondertussen een basisplaats afgedwongen.” Ook kwam er met Lior Refaelov een bak ervaring in de ploeg. “Hij laat op 35-jarige leeftijd het paars-wit draaien.” Huurling Joshua Zirkzee is na slechts twee wedstrijden al het goudhaantje voor Anderlecht, maar daarover later in dit artikel meer.

Een trainer met een visie: Pep als onderwijzer

De nog jonge trainer van Anderlecht is de grootste blikvanger. “Of de hand van Vincent Kompany zichtbaar is, is vragen of de paus katholiek is”, stelt Slingers resoluut. De visie van de Anderlecht-trainer is duidelijk: spelen zoals zijn leermeester Pep Guardiola. “De formatie maakt hem niet uit, dat geeft hij zelf ook toe. Wel eiste hij vorig seizoen dat zijn ploeg constant probeert te voetballen. Door constant de bal rond te willen laten gaan, ging dat wel eens mis. Dit jaar lijkt Kompany flexibeler te willen zijn. Tegen Cercle Brugge afgelopen weekend werd er al vaker de lange bal gehanteerd.”

Wederopbouw

Anderlecht heeft dus een aantal mindere jaren achter de rug, maar wil de weg omhoog weer vinden. Toch gaat het nog niet helemaal zoals gewenst. In de Conference League werd er weliswaar afgerekend met KF Laçi uit Albanië, in de eigen Jupiler Pro League begon het seizoen stroef. Volgens Slingers moesten de eerste vier wedstrijden twaalf punten opleveren, maar het werden er zeven.

En dat terwijl het programma niet al te ingewikkeld was. “Op de openingsdag liet Anderlecht zich verrassen door buurman Royal Union Saint-Gilloise, dat meer dan vijftig jaar wachtte op promotie. De eerste zege kwam tegen een andere promovendus, RFC Seraing, dat meer dan een helft met tien man speelde. Ook van Cercle Brugge werd gewonnen, maar zij bungelen de voorbije jaren onderin. Anderlecht is dit seizoen nog niet echt getest. Bij de halve test tegen Union ging het mis.” Dat het in de eerste paar duels moeizaam ging, wijt Slingers aan het ontbreken van een spits. Dat probleem is intussen opgelost, met het aantrekken van Zirkzee.

Nederlander als ontbrekende factor

Tegen Cercle Brugge scoorde hij namelijk meteen twee keer. “Zirkzee lijkt de nieuwe spil van Anderlecht te zijn. Hij was de ontbrekende schakel. De Belgische verdedigers hebben zijn visitekaartje al ontvangen.” Volgens de Anderlecht-expert haalt de spits zijn klasse uit zijn veelzijdigheid: het feit dat hij zowel in de bal als in de diepte kan spelen. “Zirkzee moet de nieuwe held van het Lotto Park worden.” Niet alleen de Bayern München-huurling moet uitgeschakeld worden door Vitesse, ook Refaelov is een man om in de gaten te houden. “Hij strooit met prachtige passjes. Zet hem vast en het spel kan veel minder snel verdeeld worden.”

De defensie van de Brusselaars is echter de achilleshiel van het elftal. Daar liggen de mogelijkheden voor Vitesse, erkent Slingers. De rechtsbackpositie van Anderlecht is een plek waar geen onbetwiste basisklant staat. “Michael Murillo wordt in de basis verwacht. De Panamees heeft veel van een moderne back, maar lijkt er met zijn hoofd al een tijd niet bij. Vorig seizoen had hij veel last van heimwee, omdat hij zijn familie door de coronacrisis niet kon zien.”

Kansen voor Vitesse: achterhoede blijkt pijnpunt

Waar Vitesse ook toe kan slaan, is door druk te zetten op de Nederlandse linker centrale verdediger van de Belgen: Wesley Hoedt. “Hij is een sterke beer, maar met ‘harde voeten’. Zijn inspeelpass is niet heel goed. Als Vitesse daar gebruik van maakt, creëert de ploeg mogelijkheden.” Ondanks zijn mankementen is de Nederlander een zekerheid in de achterhoede van Anderlecht. “Dat is niet verwonderlijk. Anderlecht deed wel wat inspanningen om hem los te weken. Hij is een goede centrale verdediger die voor meer zekerheid zorgt.”

Zirkzee is nog niet klaar voor negentig minuten, verwacht Slingers. Verder beschikt Kompany over een fitte selectie in aanloop naar de wedstrijd tegen Vitesse. Dé favoriet? “Een België – Nederland vinden we hier altijd leuk, al is Vitesse toch de grote onbekende. Met het oog op de UEFA-ranking (België moest liefst 12.500 wegstrepen over het seizoen 2016/2017 en is afgezakt naar plek dertien, red.) moet Anderlecht doorgaan, anders komt België nog meer in de problemen. Ons land kan elk puntje op de coëfficiëntenlijst goed gebruiken.”

Laatste opstelling: Cercle Brugge – Anderlecht, zondag 15 augustus 2021
Van Crombrugge; Murillo, Delcroix, Hoedt, Gómez; Verschaeren (66. Ashimeru), Cullen, Olsson, Refaelov (75. Amuzu); Raman (75. Kiese Thelin), Zirkzee (86. Harwood-Bellis).

Bron: VoetbalPrimeur / Foto's: SV

Hoofdsponsor: