8 februari 2014 In de media

Vitesse haakt af door crisis

Vitesse staat na ruim tweederde van de competitie op een verdienstelijke derde plaats in de eredivisie. Toch verkeert de Arnhemse ploeg in een stevige sportieve crisis, zo onderstreepte het onthutsend zwakke optreden in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag gisteravond (0-0).
Tegen de hekkensluiter, voor het eerst geleid door interim-trainer Henk Fräser, slaagde Vitesse er niet in ook maar één uitgespeelde doelkans te creëren. Zelden zal het elftal zo machteloos door Gel­reDome hebben gedoold als gis­teravond. Dankzij twee wereldred­dingen van doelman Piet Velthui­zen hield de ploeg nog een punt over aan de wanvertoning, maar dat was nauwelijks verdiend.

Het elftal van trainer Peter Bosz zit muurvast in een vormcrisis. Afgezien van het bezoek aan Feye­noord (1-1), waar Vitesse goed veldspel toonde zonder vaak ge­vaarlijk te worden, duurt de dip nu al zorgwekkend lang. Inclusief de bekereliminatie bij Roda JC heeft Vitesse slechts één van de laatste zeven officiële partijen ge­wonnen. De laatste zes optredens in de eredivisie leverden slechts zeven punten op, waardoor het Gelderse team in elk geval voorlo­pig afhaakt in de race om de lands­titel.

De ploeg die voor de winterstop de koppositie veroverde met fris en aanvallend voetbal, is nu een verzameling van zwoegende indi­vidualisten. Het meest schrijnend en symptomatisch is de terugval van Lucas Piazon, de clubtopsco­rer bij wie ook gisteravond geen enkele actie meer wilde lukken.

Coach Bosz lijkt het antwoord op de crisis vooralsnog ook niet te weten. Gisteren deelde hij in de malaise. De keuze voor Bertrand Traore als centrumspits pakte niet goed uit en dat was niet ver­rassend. De huurling van Chelsea komt het beste tot zijn recht op de rechtervleugel, zo had de spe­ler uit Burkina Faso ook al met­een bewezen tijdens het trainings­kamp in Abu Dhabi. Maar op die positie blijft Bosz vasthouden aan de van rendement gespeende en voor de top dus ongeschikte Rena­to Ibarra.

Dat Bosz ervoor koos Mike Haven­aar uit het basisteam te halen, dat was begrijpelijk gezien het zwak­ke spel van de Japanse aanvaller in de voorbije partijen. Maar het spitsenprobleem van Vitesse is zo groot, dat de selectie geen fatsoen­lijk alternatief telt. Vitesse zag tij­dens dit seizoen Marcus Pedersen en Jonathan Reis vertrekken. In de winterstop kwam Uros Djurd­jevic naar Arnhem, maar de jonge Serviër wordt gezien als een aan­koop voor de toekomst.

Zonder een goede centrumspits is het schier onmogelijk kampioen te worden. De genialiteit van Pia­zon heeft voor de winterstop veel wedstrijden beslist en daarmee ook veel gemaskeerd.

Bosz trachtte tegen ADO iets te forceren door Zakaria Labyad en nadien ook Havenaar en Djurd­jevic te brengen. Labyad was weer te veel uit op eigen succes. Haven­aar raakte in de blessuretijd met een puntertje de paal. Zo miste de gevallen titelaspirant niet alleen brille en raffinement, maar ook fortuin. Al waren de beste kansen geweest voor ADO, dat Danny Bakker twee keer zag stuiten op de voortreffelijke Velthuizen.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: