22 februari 2014 In de media

Vitesse heeft de vierde yardage van Nederland

Yardage is het aantal meters dat je de bal vooruit weet te verplaatsen. Groot uitgemeten in American Football, maar in het voetbal kijken we daar nooit naar. Jammer, want het is een niet onbelangrijke factor. En Vitesse is er behoorlijk goed in.
Yardage
Voetbalanalyse is nog jong, en we kunnen dus veel leren van vergelijkbare sporten waar analyse al verder ontwikkeld is. Een goed voorbeeld in dit verband is American Football. Ondanks de grote verschillen tussen beide sporten is er een belangrijke parallel te trekken. Het is namelijk in beide sporten de bedoeling het doel, dan wel de achterlijn van de tegenstander te bereiken. In het American Football liefst met een touchdown, in het voetbal door de bal in het doel te schieten.

Bij beide sporten is het van groot belang om dicht bij het doel van de tegenstander in balbezit te zijn. In Armerican Football is één van de belangrijkste statistieken het aantal meters dat je de bal vooruit weet te verplaatsen, het zogenaamde 'yardage'. In het voetbal kijken we daar nooit naar.

Ajax heeft een bedroevend laag 'yardage'. De ploeg van Frank de Boer is in de eredivisie het meest in balbezit (63.3 procent) en verstuurt de meeste passes per wedstrijd (604) over de grootste totale afstand (13.8 km). Door de vele breedtepasses en balletjes achteruit legt bal echter netto maar 865 meter per wedstrijd in voorwaartse richting af.© 11tegen11.

Yardage is geen statistiek waar we op dit moment enig gevoel bij mee hebben, en het mist ook nog eens een lekker bekkend Nederlands equivalent. Maar het is intuïtief wel goed te begrijpen. Teams die de bal veel naar het doel van de tegenstander weten te verplaatsen zullen vanzelf balbezit in de buurt van het doel van de tegenstander creëren.

Twente is met afstand het beste in het voorwaarts verplaatsen van de bal en ook Vitesse doet het hierin heel goed. Waar Ajax vooral goed in is, is de bal achterwaarts en zijwaarts verplaatsen, en daar win je geen wedstrijden mee.
 

Volkskrant / SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: