13 april 2021 In de media

Vitesse heeft drie kansen op Europees voetbal

Arnhem en omgeving maken zich deze week op voor de bekerfinale. De wedstrijd van zondag tegen Ajax kan Vitesse de tweede KNVB beker in de clubgeschiedenis opleveren. Eeuwige roem en een ticket voor Europees voetbal. Ook in het geval van een bekernederlaag heeft Vitesse nog twee kansen om zich te kwalificeren voor Europees voetbal en nieuwe tegenstanders aan het imposante rijtje met onder meer Real Madrid, Inter, Liverpool, Werder Bremen en Lazio Roma toe te voegen.

Optie 1: Winst in bekerfinale (play-offs Europa League)

Vitesse wint in dit scenario zondag voor de tweede keer in vier jaar de KNVB Beker door Ajax in Rotterdam te verslaan. De bekerwinst levert een lucratief Europees ticket op: een startbewijs voor de play-offs van de Europa League en dus Europees voetbal tot de winterstop. De winnaar van deze Europese play-off wedstrijd plaatst zich namelijk voor de groepsfase van de Europa League, de verliezer voor de groepsfase van de Conference League.

Optie 2: Plaats vier in de eredivisie (derde kwalificatieronde Conference League)

Mocht Vitesse zondag van Ajax de bekerfinale verliezen, is plek vier in de eindklassering van de Eredivisie een tweede mogelijkheid voor de Arnhemse club om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Hoewel in theorie PSV en AZ nog ingehaald kunnen worden en FC Groningen en FC Utrecht Vitesse nog kunnen passeren, zal de strijd om de posities vier en vijf in de praktijk een strijd tussen Vitesse en Feyenoord worden. Ondanks de teleurstellende 0-0 remise tegen ADO Den Haag heeft Vitesse nog een voorsprong van twee punten op Feyenoord, dat wel een duidelijk beter doelsaldo heeft. De eerstvolgende competitiewedstrijd op 25 april in Rotterdam tussen Feyenoord en Vitesse is derhalve een zespuntenwedstrijd. In de laatste vier wedstrijden is het programma van beide clubs ongeveer even zwaar en komt in beide gevallen de aanstaande landskampioen Ajax nog op bezoek. De nummer vier van de Eredivisie plaatst zich bij bekerwinst van Ajax voor de derde voorronde van de Conference League. Om de groepsfase van dit nieuwe Europese toernooi te bereiken, moeten dan twee tegenstanders worden verslagen.

Optie 3: Winst in de play-offs (tweede kwalificatieronde Conference League)

Mocht Vitesse de bekerfinale verliezen en als vijfde (of lager) in de competitie eindigen, resteert er nog een derde optie om het seizoen met een prijs af te sluiten. De winnaar van de play-offs kwalificeert zich voor de tweede kwalificatieronde van de Conference League en moet derhalve drie tegenstanders verslaan om de groepsfase van dit nieuwe Europese toernooi te bereiken. In dit scenario zal Vitesse normaal gesproken als vijfde in de competitie eindigen en in de play-offs het thuisvoordeel hebben. In de halve finale wacht dan een alles of niets wedstrijd tegen de nummer acht van de eindklassering (waarschijnlijk Heracles, SC Heerenveen of FC Twente). Bij winst wacht in de finale in het Gelredome dan de winnaar van de andere halve finale tussen normaal gesproken FC Groningen en FC Utrecht.

Bron: Het Geldersevoetbal / Foto's: SV

Hoofdsponsor: