25 februari 2022 In de media

Vitesse heeft rustdag nodig na Rapid: alle ogen nu gericht op derby tegen NEC

Thomas Letsch heeft voor de derby van Gelderland een rustdag ingebouwd bij Vitesse. De Arnhemse spelersgroep moet ‘bijkomen’ van een zware Europese avond tegen Rapid Wien. Voor de strijd met NEC ontbreken Riechedly Bazoer, Adrian Grbic en Maximilian Wittek. Loïs Openda is weer terug.

“NEC is weer een nieuwe topwedstrijd voor Vitesse”, stelt coach Letsch. ,,We hebben eerder dit seizoen met 1-0 gewonnen in Nijmegen. Dat was een zware wedstrijd met een geweldig resultaat. Dat hopen we nu in GelreDome te herhalen.”

De selectie moet de vermoeidheid na de Europese week, met een plek in de achtste finale tegen AS Roma, snel wegspoelen. ,,We waren pas tegen middernacht klaar”, zegt Letsch. ,,Ik heb niet eens geslapen. Ik zat vol adrenaline. Dus hebben we die ene rustdag echt nodig. Maar met één echte trainingsdag staan we er weer. Dat moet, want de derby is erg belangrijk.”

Sfeer

Vitesse heeft in de laatste vier competitieduels slechts één punt behaald. Maar na de 1-1 bij FC Utrecht en de 2-0 overwinning op Rapid Wien is het vertrouwen weer terug. ,,De sfeer in het team was altijd goed”, legt Letsch uit. ,,Alleen gaat met resultaat alles makkelijker. Dan zijn er meer blije gezichten. Uit in Wenen verloren we met 2-1. Maar daar merkten wij als staf al dat er vertrouwen was. En tegen FC Utrecht was dat ook te zien.”

“We hebben een zware periode achter de rug. Maar vergeet niet dat we in de beker tegen Ajax hebben gespeeld en PSV in de competitie. En tegen FC Groningen en FC Twente was er rood. Dat heeft ook invloed op het resultaat. Wij zijn nooit in paniek geraakt. Wij zijn klaar voor NEC.”

Afwezig

Bazoer is nog niet fit. De spelmaker was enkele weken geleden ziek. Daar ondervindt hij nog de naweeën van. De vormgever trainde vrijdag weer met de groep mee.
Grbic en Witek zijn geschorst. Hajek is ziek en ontbreekt ook in de derby. Kersvers vader Thomas Buitink heeft zich weer bij de selectie gevoegd. Million Manhoef is normaliter op links de vervanger van Wittek.

Vermoedelijke opstelling Vitesse: Houwen; Oroz, Doekhi, Rasmussen; Dasa, Bero, Domgjoni, Tronstad, Manhoef; Frederiksen, Openda.

Vitesse-NEC begint zondag om 12.15 uur in GelreDome en staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. Door de ongeregeldheden bij de vorige derby in oktober zijn er geen NEC-supporters welkom in Arnhem. NEC-hooligans gingen toen na de wedstrijd buiten De Goffert de confrontatie aan met de politie.

En dan nog even nagenieten…