25 augustus 2022 In de media

Vitesse heet met Kacper Kozlowski jongste EK-speler ooit welkom

Vitesse heeft in de persoon van Kacper Kozlowski een nieuwe middenvelder aan de gelederen toegevoegd. De Poolse international wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Brighton & Hove Albion. Daar staat de 18-jarige Kozlowski nog tot medio 2026 onder contract.

De in het Poolse Koszalin geboren Kozlowski staat te boek als een veelbelovend talent. Illustratief hiervoor is het feit dat de middenvelder op de leeftijd van slechts 15 jaar en 215 dagen al debuteerde in de hoofdmacht van Pogoń Szczecin, op het hoogste niveau van Polen. Daarmee kroonde hij zich niet alleen tot de jongste debutant in de clubhistorie, maar ook van de Ekstraklasa in de 21ste eeuw. Zijn stormachtige doorbraak bij Pogoń Szczecin leverde Kozlowski in januari 2022 een transfer op naar Brighton & Hove Albion, dat hem tijdens de tweede helft van het afgelopen seizoen verhuurde aan de Belgische revelatie Union Sint-Gillis. Daar kwam de Pool tot negen officiële optredens.

Kozlowski heeft niet alleen ruim dertig interlands gespeeld voor diverse jeugdelftallen van Polen, maar maakte ook al zes keer zijn opwachting voor het Poolse vlaggenschip. Dat geschiedde onder meer op het EK 2020, waar hij bijvoorbeeld een ruim half uur in actie kwam tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Spanje. Bij de Poolse ploeg geldt Kozlowski als de op één na jongste debutant (17 jaar en 164 dagen) aller tijden, maar misschien nog wel specialer is het feit dat de versterking van Vitesse zich de jongste EK-speler ooit mag noemen.

Technisch directeur Benjamin Schmedes: “Kacper is een talent dat eruit springt in zijn leeftijdscategorie, zeker in Polen. Hij is een middenvelder die flexibel inzetbaar is. Hij komt met zijn offensieve kwaliteiten goed tot zijn recht als aanvallende middenvelder, maar is ook een box-to-box-speler die als ‘nummer acht’ kan spelen”, aldus Schmedes. “Kacper is nog een relatief jonge speler, maar hij heeft al laten zien dat hij van waarde kan zijn op het hoogste niveau. Wij hebben daarom vertrouwen in hem.”

Kozlowski heeft, na een half jaar in België, zin in zijn avontuur in Arnhem. “Ik kijk ernaar uit om het shirt van Vitesse te dragen en zal dat ook met trots doen. Na een aantal prettige gesprekken heb ik een zeer positief gevoel gekregen bij deze club. Ik hoop het team dit seizoen zo goed mogelijk te kunnen helpen en mezelf ondertussen maximaal door te ontwikkelen. Ik heb het gevoel dat de Eredivisie, in het bijzonder Vitesse, daar de juiste plek voor is”, zegt Kozlowski. De Poolse rechtspoot gaat rugnummer 17 dragen in Arnhem.

Vitesse heet Kozlowski van harte welkom en wenst hem veel succes in Arnhem.

Bron: Vitesse / Foto's: Voetbal Primeur

Hoofdsponsor: