15 juli 2022 In de media

Vitesse heet Portugese verdediger Ferro welkom


Vitesse heeft in de persoon van Ferro een aanwinst voor de verdediging binnengehaald. De 25-jarige Portugees wordt voor één seizoen gehuurd van Benfica, met een optie tot koop. Zo verhuist Ferro van ‘De Arenden’ uit Lissabon naar Arnhem, waar hij de arend ook als clubsymbool en mascotte zal treffen.

Francisco Reis Ferreira, zoals Ferro voluit heet, werd in 1997 geboren in Oliveira de Azeméis. Hij startte zijn carrière op bij het plaatselijke Oliveirense, maar kwam via CB Estarreja en AD Taboeira al op 14-jarige leeftijd terecht bij Benfica. Ondanks een korte uitleenbeurt bij Casa Pia doorliep Ferro daar alle jeugdteams en werd hij, na drie jaar in Benfica B, op 1 februari 2019 overgeheveld naar de eerste selectie. Daar startte de verdediger voortvarend. Hij debuteerde in de halve finale van de beker (winst tegen Sporting CP), scoorde direct bij zijn basisdebuut voor Benfica (in de 10-0 competitiezege op Nacional) en maakte ook nog zijn Europese debuut tegen Galatasaray. En dat allemaal in twee weken tijd. Al snel volgde ook zijn eerste Europese goal; een zeer belangrijke zelfs, in de achtste finale van de UEFA Europa League tegen Dinamo Zagreb.

Driekwart jaar na zijn debuut verlengde Ferro zijn contract in het Estádio da Luz tot medio 2024. Hij was tenslotte in rap tempo uitgegroeid tot een vaste kracht. Vanaf de zomer van 2020 raakte de rechtspoot echter wat op de achtergrond. De verdediger werd daardoor een half jaar uitgeleend aan zowel Valencia als Hajduk Split. Voor Valencia kwam Ferro driemaal in actie, waaronder in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid. Bij Hajduk Split kwam hij in het afgelopen half jaar tot veertien optredens. In totaal heeft Ferro 174 officiële wedstrijden en 11 goals achter zijn naam staan. Een oproep voor Portugal in september 2019 staat ook op het cv van de kersverse Vitesse-aanwinst.

Er waren meerdere clubs in de markt voor Ferro, maar Vitesse kan hem nu dus presenteren. Technisch directeur Benjamin Schmedes is verheugd dat de keuze van de verdediger op Vitesse gevallen is. “We hadden onze ogen al een tijdje op Ferro gericht. We zien in hem namelijk een directe versterking”, aldus Schmedes. Ferro is de derde verdediger die de ‘TD’ in deze transferwindow introduceert, na Carlens Arcus en Melle Meulensteen. “Ferro is een stabiele en ervaren verdediger, die uit het goede hout gesneden is. Hij is fysiek sterk, is van het slimme verdedigen en levert een goede bijdrage aan de opbouw.”

Ferro sluit per direct aan bij de selectie van Vitesse, die zaterdag op trainingskamp gaat. “Na al mijn jaren in Portugal en periodes in Spanje en Kroatië kijk ik erg uit naar mijn tijd in Nederland. Ik denk dat zowel Vitesse als de Eredivisie uitstekend bij mij passen”, zegt de 1,93 meter lange verdediger. “Het is prettig om direct met mijn nieuwe ploeggenoten op trainingskamp te gaan, zodat ik snel mijn plek kan vinden in het team. Ik wil dit seizoen iets moois neerzetten met Vitesse. Daar ga ik alles voor geven.”

Vitesse heet Ferro van harte welkom en wenst hem veel succes in Arnhem.

Bron: Vitesse / Foto's: Voetbal Primeur

Hoofdsponsor: