14 januari 2024 In de media

Vitesse herstart Eredivisie met gelijkspel tegen FC Utrecht

Drie thuiswedstrijden in één week tijd. De eerste stond zondagmiddag op het programma tegen FC Utrecht. Er moesten punten behaald worden om eindelijk weg te komen van een laatste plek in de Eredivisie. Het werd 0-0, maar Vitesse klom wel naar plek zeventien.

Vitesse startte met de te verwachten basiself. Mica Pinto, Thomas Buitink en Davy Pröpper, maakten allemaal minuten in de oefenwedstrijd tegen VfL Bochum, maar begonnen nu op de bank. Bij FC Utrecht debuteerde Sam Lammers. Verder was het een weerzien met oud-Vitessenaar Ryan Flamingo.

In de zevende minuut kwam Vitesse direct goed weg. Flamingo dacht een doelpunt te maken tegen zijn oude ploeg, maar stond buitenspel. Net daarvoor redde Eloy Room met veel geluk een bal van Nick Viergever. Een paar minuten later mocht de ploeg uit de Domstad een vrije trap nemen, net buiten de zestienmeter. Can Bozdogan schoot de bal net naast. In de negentiende minuut kon Hidde ter Avest binnenschuiven, maar zonder resultaat. FC Utrecht startte daarmee als de betere partij, maar verzaakte kansen te benutten.

In de 33e minuut was het wederom FC Utrecht dat op voorsprong leek te komen, door een goal van Victor Jensen. Weer werd de goal afgekeurd vanwege buitenspel. Het was bijna een wonder te noemen dat beide ploegen gingen rusten met een 0-0 stand, ondanks een kansje van Million Manhoef in de 37e minuut. Vitesse kwam in de eerste helft allesbehalve overtuigend over en FC Utrecht miste kans na kans.

De tweede helft startte zonder wisselingen aan beide kanten. Vitesse leek echter wel een stuk scherper de kleedkamer uit te zijn gekomen. Manhoef kon in de 48e minuut binnenschieten, maar Vasilis Barkas redde knap. Het geel-zwarte publiek liet flink van zich horen in een ultieme poging om de ploeg te ondersteunen. ‘Sta op voor Vitesse 1’, klonk luidkeels door GelreDome. Helpen deed het, al bleef een doelpunt uit; Kacper Kozlowski schoot loeihard op de lat. Nog geen minuut later was het Marco van Ginkel die kon afmaken na een fantastische steekpass, maar wederom zonder resultaat. Het was Vitesse dat de rol van FC Utrecht in de eerste helft over leek te nemen: veel kansen, maar een blijvende 0-0 stand op het bord.

FC Utrecht probeerde in de zeventigste minuut wat terug te doen. De eerste grote kans van de tweede helft voor de Domstedelingen was voor Othman Boussaid. Vitesse kwam goed weg door het harde werk van doelman Room. Edward Sturing bracht in de 75e minuut drie spelers het veld in. Marco van Ginkel, Toni Domgjoni en Dominik Oroz verlieten het veld. Onder luid gejuich kwamen Andy Visser, Davy Pröpper en Mats Egbring. Voor Pröpper zijn eerste minuten na een langdurige revalidatie. Hij werd warm welkom geheten in GelreDome. Voor Visser was het zijn debuut in de Eredivisie.

In de absolute slotfase bleef de Arnhemse formatie op de deur kloppen bij de Utrechtse FC. Minuut 88 deed zich aan toen Andy Visser de diepte introk na een goede steekbal van Manhoef. De jonge spits omspeelde Barkas en schoof de bal een open doel in. Echter ging ook dit feestje niet door wegens buitenspel. Het treffen eindigde zoals die begon: 0-0.

Vitesse vs FC Utrecht 0-0 (0-0)

Toeschouwers: 14.207
Scheidsrechter: Richard Martens

Gele kaarten:
43’ Kozlowski (Vitesse)
59’ El Karouani (FC Utrecht)