18 februari 2022 In de media

Vitesse herstelt zich na flutstart in Wenen en houdt Europese droom levend

Vitesse heeft in de tussenronde van de Conference League met 2-1 verloren van Rapid Wien. Even leken de Arnhemmers in Wenen helemaal door het ijs te zakken, maar na rust knokte de ploeg zich terug.

Fluitend ging Vitesse in december de winterstop in. In de eredivisie had het de zaakjes aardig op orde en in de Conference League was een enorme stunt bewerkstelligd door Tottenham Hotspur (met een beetje mazzel) uit te schakelen.

Een kleine twee maanden later is de stemming in Arnhem omgeslagen. Vitesse incasseert na de winterstop de ene na de andere goal. Er werd verloren van FC Groningen (1-3), FC Twente (3-0), Ajax (KNVB Beker, 5-0) en PSV (5-0).

Dramatische start

De volgende dreun incasseerde Vitesse in Wenen na precies 33 seconden. Ferdi Druijff, oud-speler van onder meer AZ, stond aan het einde van een razendsnelle uitbraak van Rapid en kopte de 1-0 binnen.

Nog maar net van de schrik bekomen, kreeg Vitesse de tweede tegengoal tegen. Marco Grüll brak door over de linkerflank, kreeg veel ruimte in de zestienmeter en schoot droog raak.

Zo hadden de Arnhemmers wel erg veel moeite met Rapid Wien. De Oostenrijkse traditionsverein werd in 2008 voor het laatst kampioen van Oostenrijk en staat ook dit seizoen weer een straatlengte achter koploper Red Bull Salzburg.

Maar Vitesse voetbalde vooral tegen zichzelf. Na de 2-0 van Grüll liep er in Wenen even een geknakte ploeg rond. In een comeback leek niemand echt te geloven.

Na rust draaide het duel toch om. Vitesse zette Rapid meer onder druk en voetbalde het zo nu en dan een kans bij elkaar. Dat een goal van Adrian Grbic ogenschijnlijk onterecht wegens buitenspel werd afgekeurd was wrang.

Openda belangrijk voor Vitesse

Een rode kaart voor Rapid-verdediger Filip Stojkovic gaf Vitesse een laatste zetje richting herstel. Een kwartier voor tijd zorgde Loïs Openda voor de 2-1, toen hij twee man passeerde en hard raak schoot.

Diezelfde Openda had tot tweemaal toe de kans om voor de gelijkmaker te zorgen, maar dat lukte niet. Toch is er voor Vitesse nog van alles mogelijk op 24 februari, als in Arnhem de return wordt gespeeld. Al zal dat zonder de doelpuntenmaker moeten gebeuren, want Openda wacht na zijn gele kaart in Wenen een schorsing.

Bron: NOS / Foto's: SV

Hoofdsponsor: