Vitesse hoeft niet te vrezen voor sanctie UEFA
De Rus Alexander Tsjigirinski is eigenaar van Vitesse, zijn landgenoot Roman Abramovitsj bezit Chelsea. Beide miljardairs maken deel uit van het grote voetbalnetwerk, dat ‘Londen’ wordt genoemd. Het imperium heeft verbindingen met tal van clubs, invloedrijke voetbalmakelaars spelen een rol. De miljardairs hebben de beste juristen in dienst, die de voorschriften van de UEFA kennen en precies weten hoe ze de zaken op papier moeten zetten.
Merab Jordania, eind vorig jaar afgezet als eigenaar en voorzitter van Vitesse, stelde gisteren in deze krant dat de Arnhemse club van ‘Londen’ geen kampioen van Nederland mag worden, om problemen met de UEFA te voorkomen. Dat scenario is minder aannemelijk dan de gedachte dat de Georgiër sprak uit rancune jegens Abramovitsj en Tsjigirinski, met wie hij na zijn gedwongen aftocht is gebrouilleerd.
De UEFA organiseert jaarlijks twee clubtoernooien: de Champions League en de Europa League. Elk seizoen verstrekt de bond reglementen voor de twee Europese clubcompetities. In die voorschriften staat dat het verboden is dat een persoon een functie bekleedt bij twee clubs die in dezelfde Europese competitie actief zijn. Is dat wel het geval, dan wordt de club die de laatste jaren het minst heeft gepresteerd in Europa, uit het toernooi geweerd. In het geval van Vitesse en Chelsea zou dat de Arnhemse club zijn. Deze maatregel moet competitievervalsing tegengaan.
De samenwerking tussen Vitesse en Chelsea gaat veel verder dan de verhuur van de vele voetballers van de Engelse club, die sinds de buitenlandse overname bij Vitesse in augustus 2010 zijn neergestreken in Arnhem. De clubleiding van Vitesse staat in nauw contact met de bestuurlijke clubmensen van Chelsea. De dagelijkse leiding van Vitesse benadrukt in dezen telkens dat er met Chelsea slechts sprake is van overleg en dat de directeuren van Vitesse het in Arnhem zelf voor het zeggen hebben.
De belangrijke beslissingen bij beide clubs worden genomen door ‘Londen’, maar er is geen persoon die zowel bij Vitesse als bij Chelsea een officiële functie vervult. Dat maakt het voor de UEFA niet eenvoudig aan te tonen dat er regels worden overschreden, als dat zo zou zijn. Vitesse en Chelsea zijn formeel gezien onafhankelijk van elkaar.
Dat geldt ook voor Chelsea en het Russische CSKA Moskou, dat eveneens tot ‘Londen’ behoort. In het seizoen 2011/2012 speelden beide clubs tegelijkertijd in de Champions League.