26 augustus 2021 In de media

Vitesse hoopt 19 jaar na ‘Bremen’ opnieuw Europees te stunten

Vitesse kan donderdagavond (aanvang 19.00 uur) historie schrijven tegen Anderlecht. Als de Arnhemse voetbaltrots weet te winnen van de roemruchte Belgische club of na verlenging de strafschoppen beter neemt, dan plaatst Vitesse zich voor de eerste keer ooit op eigen kracht via de voorrondes voor de groepsfase van een Europees toernooi.

En daarmee rinkelt dan de kassa voor Vitesse, want de premie voor deelname aan de groepsfase van de nieuwe Conference League bedraagt 2,8 miljoen euro, een bedrag dat verder oploopt door de recettes van drie thuiswedstrijden en de premies voor eventuele behaalde punten.

Daarvoor moet Vitesse iets doen wat de club nog zelden heeft gedaan: een tegenstander van naam en faam uitschakelen in Europa. Sinds het Europese debuut van Vitesse in 1990 tegen Derry City uit Noord-Ierland heeft de club 57 Europacupwedstrijden afgewerkt. Op het lijstje van Europese scalps prijken vooral kleinere clubs als Beira Mar, Rapid Boekarest en Lokomotiv Plovdiv. De laatste gerenommeerde tegenstander die kopje onder ging tegen Vitesse was Werder Bremen in 2002.

De Bundesligaploeg, die een seizoen later de vierde en voorlopig laatste Duitse landstitel zou pakken, liet zich verrassen door het aanstekelijke Arnhemse enthousiasme. Na de 2-1 zege in Arnhem werd het in Bremen 3-3 dankzij een late gelijkmaker van Emile Mbamba. Het door Mike Snoei getrainde Vitesse trad aan met spelers als Evgeniy Levchenko, Bob Peeters, Gert Claessens, Theo Janssen en Tim Cornelisse, de vader van de huidige selectiespeler Enzo Cornelisse. Na de wedstrijd was het Arnhems carnaval in het Weserstadion, met een heuse polonaise over de sintelbaan.

Loïs Openda

Trainer Thomas Letsch is er zich van bewust dat hij met zijn team geschiedenis kan schrijven, al wil hij daarop niet te veel nadruk leggen. Het is een grote wedstrijd, maar we moeten het niet te groot maken. Het is vooral ook een mooie wedstrijd om te kunnen spelen”, aldus de Duitse trainer, die nog altijd geen beroep kan doen op de belangrijke defensieve krachten Danilho Doekhi en Jacob Rasmussen. En dat is een probleem, want defensief zit het niet goed met zes tegengoals in de laatste twee duels.

Nikolai Baden Frederiksen

Openda vormt een aanvalskoppel met de nieuwe Deense spits Nikolai Baden Frederiksen. Waar Vitesse vorig seizoen moeite had met het omzetten van een voetballend overwicht in doelpunten, lijkt met de Deen een speler te zijn aangetrokken die een neusje voor de goal heeft. Zowel tegen PEC Zwolle als Anderlecht maakte Frederiksen een belangrijk doelpunt, terwijl hij tegen Willem II de aansluitingstreffer afgekeurd zag worden omdat de VAR buitenspel van assistgever Openda had gesignaleerd.

„Het geeft een goed gevoel om te scoren, dit is pas een begin. Ik wil dit seizoen twintig goals maken. Ik denk dat het goed is om de lat hoog te leggen. Als veel mensen zeggen dat het niet gaat lukken, vind ik dat alleen maar mooi. Het geeft me alleen maar meer vuur om het waar te maken”, aldus de Deen, die zichzelf omschrijft als een echte afmaker. „Het is mijn handelsmerk dat ik koel ben in de afwerking. Als de wedstrijd begint, ben ik maar op één ding gefocust en dat is de bal tegen het net krijgen.”

Cristiano Ronaldo

Frederiksen (21), in het door corona afgebroken seizoen 2019-2020 nog enkele weken als huurling actief voor Fortuna Sittard, werd in 2018 door Juventus weggeplukt bij FC Nordsjaelland. In Turijn wist de Deen nooit door te breken, maar hij speelde en trainde wel samen met niemand minder dan Cristiano Ronaldo.

„Ik heb veel gekeken naar wat hij deed en geprobeerd om op dezelfde manier te trainen. Het is geweldig als je de kans krijgt om van de allerbeste te leren.” Lessen die hij in de praktijk hoopt te brengen tegen Anderlecht. „Groepsfasevoetbal is heel belangrijk voor de club. We hebben een goede uitgangspositie en moeten het nu voor ons eigen publiek afmaken.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: