24 augustus 2019 In de media

Vitesse hoopt te profiteren van aankoop stadion

Vitesse lijkt GelreDome te kunnen kopen, na een draai van de provincie Gelderland. Maar hoe denkt de voetbalclub geld te verdienen aan het stadion?

Vitesse wil GelreDome kopen. Waarom eigenlijk?

De voetbalclub denkt er financieel beter van te worden. Wie er ook eigenaar van Vitesse was, de club aasde altijd op het eigendom van het stadion. De Arnhemse eredivisionist vindt de huur voor het stadion te hoog én dat de club nu niet kan ondernemen in het stadion. Volgens de huidige contracten krijgt de club 7 procent van wat er bij wedstrijden aan bijvoorbeeld bier en frikandellen wordt verkocht, een bedrag van grofweg 110.000 euro per jaar.

Verandert dat als Vitesse het stadion bezit?

Nee. Eigenlijk heeft de club vooral iets aan de exploitatie van het stadion. Die exploitatie is en blijft in handen van de Exploitatiemaatschappij GelreDome. Die heeft nog een huurcontract tot 2030, kan dat eenzijdig verlengen en is niet van zins die positie op te geven. Dus ook als Vitesse eigenaar is van het stadion, kan de club dat niet zelf uitbaten.

Waarom wil Vitesse het stadion dan toch kopen?

Vitesse betaalt nu jaarlijks 1,8 miljoen euro huur. Of Vitesse financieel garen spint door het stadion over te nemen van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Nedstede hangt voor een groot deel af van de aankoopprijs. Nedstede werd in september 2018 eigenaar voor 13,75 miljoen euro. Directeur Michael van de Kuit zal zeker winst willen maken. Voor Vitesse is echter niet alleen het verschil tussen de huidige huursom en de kapitaallasten voor een hypotheek van belang. Cruciaal is wat jaarlijks aan onderhoud moet worden uitgegeven aan het stadion uit 1998. De schattingen lopen uiteen van 300.000 tot 2 miljoen euro op jaarbasis. Daarmee kan het bezit van GelreDome dus lucratief zijn. Als het tegenzit, kan de club ook zomaar extra geld kwijt zijn.

Vitesse lijdt jaarlijks verlies. Hoe komt het dan aan het geld om het stadion te kopen?

Dat moet waarschijnlijk komen van de eigenaar van Vitesse, de Rus Valeri Oyf. Hij zuivert jaarlijks de tekorten van Vitesse aan.

Hoe is het mogelijk dat de provincie Gelderland de blokkade tegen verkoop aan Vitesse na zestien jaar opgeeft?

Dat was een kwestie van onderhandelen. Gelderland wilde graag het Eurovisie Songfestival naar GelreDome halen. Daarvoor was medewerking van Vitesse nodig. De club maakte handig gebruik van die situatie en vroeg om opheffing van die blokkade. De provincie was altijd bang dat als Vitesse de eigenaar werd, de club het stadion niet meer zou gebruiken voor concerten. Vitesse zal daarom na aankoop in een aparte overeenkomst met de provincie moeten garanderen dat GelreDome multifunctioneel blijft. Ook moet de club waarborgen dat het groot onderhoud goed wordt uitgevoerd.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: