Vitesse in beroep tegen oordeel licentiecommissie; bodemprocedure om bankrekening te behouden
Minderheidsaandeel van Coley Parry en ruimte voor Arnhemse investeerders
Door Marco van Nek, redactie Supportersvereniging Vitesse.
Vitesse gaat door met Coley Parry, nadat de licentiecommissie van de KNVB de overname van de club door de Amerikaan heeft afgekeurd. In een nieuw plan, waarin ook ruimte is voor Arnhemse investeerders, krijgt Parry een minderheidsaandeel van 24,9 procent. Daar is geen toestemming van de licentiecommissie voor nodig.
De club gaat bij de KNVB in beroep tegen de afwijzing van Coley Parry als overnamekandidaat. Mocht die procedure bij de beroepscommissie succesvol zijn, dan krijgt Parry een groter percentage van de aandelen. Maar volledig eigenaar van Vitesse wordt hij niet. Dat is volgens de Amerikaan ook nooit het plan geweest. Ook dan blijft er ruimte voor lokale investeerders om in te stappen.
Enthousiasme bij Arnhemse ondernemers
Parry tekent daarbij wel aan dat de afgelopen anderhalf jaar niemand uit de regio bij hem heeft aangeklopt met interesse in een deel van het aandelenpakket. ‘We hebben recent wel met een groep Arnhemse ondernemers gesproken en zij reageerden enthousiast. Maar er zijn nog geen één op één gesprekken geweest.’
Parry lichtte het alternatieve plan waarin hij 24,9 procent van de aandelen in zijn bezit krijgt donderdag samen met algemeen directeur ad interim Peter Rovers op trainingscomplex Papendal toe. Hij krijgt dat aandelenpakket in ruil voor de 11 miljoen euro die hij de club tot nu toe dit seizoen heeft geleend. Die lening verdwijnt dan uit de boeken.
De investering van 9,5 miljoen euro die hij begin vorig seizoen al met geleend geld in de club deed, heeft Parry inmiddels met eigen geld afgelost. Die lening was toen noodzakelijk omdat de club anders de licentie van de KNVB kwijt was geraakt. Nu Parry ’m zelf heeft afgelost, is die uit de boeken van Vitesse verdwenen.
Aandelen eerst naar stichting
De bedoeling is dat de aandelen in het alternatieve plan eerst van Valeri Oyf naar de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem gaan. Dat was ook zo bedacht bij het aanvankelijke overnameplan door Coley Parry, maar toen ging de licentiecommissie van de KNVB daar niet mee akkoord. Die wist al dat die stichting niet het eindstation was, omdat Parry al als nieuwe grootaandeelhouder was gepresenteerd en ook al geld in de club had gestoken.
Ook nu is duidelijk dat de stichting niet het eindstation voor de aandelen is, maar volgens Peter Rovers is dit keer geen goedkeuring van de licentiecomissie nodig omdat Parry slechts een minderheidsaandeel in de club krijgt. Vitesse moet wel met de aandelenoverdracht wachten tot twee onderzoeken naar de Russische periode, die in opdracht van de KNVB worden uitgevoerd, zijn afgerond. De verwachting is dat dat binnen enkele weken gebeurt. Peter Rovers zegt al een concept van die onderzoeksrapporten te hebben gezien en daarin niets te hebben gevonden dat een belemmering voor de aandelenoverdracht zou kunnen zijn.
Bankrekening opzeggen
Vitesse heeft echter maar weinig tijd voor de aandelenoverdracht omdat de ING-bank per 1 maart de bankrekening van de club wil opzeggen. Dit in verband met de Russische connectie die er nog steeds is: Valeri Oyf is nog steeds de grootaandeelhouder. Oyf staat niet op een zwarte lijst van Russen die naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne is opgesteld, maar ING zegt wel dat onduidelijk is waar zijn geld vandaan komt.
Rovers geeft aan dat de club om het sluiten van de bankrekening te voorkomen een bodemprocedure tegen de ING is gestart. Daarin doet de rechter op korte termijn een uitspraak of de bank gedurende die procedure de rekening van Vitesse moet aanhouden. Rovers is vol vertrouwen dat het die richting op gaat en dat de club daarmee tijd kan winnen voor de aandelenoverdracht vanuit Russische handen naar de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem.
Niet verrast, wel teleurgesteld
Rovers en Parry zijn beiden niet verrast door het negatieve oordeel van de licentiecommissie over de overname door de Amerikaan. Teleurgesteld zijn ze wel. Al zien ze ook direct weer een basis om samen verder te gaan. Parry heeft er dan ook geen spijt van dat hij in het Vitesse-avontuur is gestapt en al veel geld in de club heeft gestopt. ‘Spijt is een zwakte’, zegt hij. ‘We zijn nu waar we zijn en er is een kans om vooruit te gaan.’
De Amerikaan zegt dat hij nooit van plan is geweest om grootaandeelhouder met 100 procent van de aandelen te worden. ‘Dat is voor geen enkele club gezond. Kijk naar de huidige situatie, waarin de aandelen volledig in de handen van één persoon zijn. Als er iets met die persoon gebeurt, of de omstandigheden wijzigen, heeft de club een groot probleem. Iemand kan ook nooit eigenaar van de club zijn. Eigenaar van de club is de gemeenschap waarin die club is geworteld. Aan de andere kant mag ik dan een buitenstaander zijn, maar ik ben inmiddels wel een buitenstaander met geel-zwart in zijn hart. Ik ben zeer betrokken bij de club en wil ook met de club verdergaan.’
Rovers zegt dat Vitesse met het nieuwe plan op de korte en langere termijn verder kan. ‘Het is besproken met de Raad van Commissarissen, de Raad van Advies, het bestuur van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem, de Businessclub en supporters. Zij omarmen het plan.’
De algemeen directeur zegt ook dat Vitesse in het proces van de afgelopen 18 maanden ‘‘ongetwijfeld steken heeft laten vallen’’. ‘Maar we hebben wel alles op tijd bij de licentiecommissie aangeleverd en zijn richting die commissie ook altijd transparant geweest.’
‘Altijd gekoerst op dwarsbomen’
Volgens Parry is voor hem vanaf het begin al duidelijk geweest dat de licentiecommissie koerste op dwarsbomen van de overname door hem. Ook beklaagt hij zich erover dat accountants en advocaten die de licentiecommissie meer inzicht in en garanties over zijn financiële positie hadden kunnen geven niet in de procedure zijn toegelaten. Onduidelijkheid over of hij wel kapitaalkrachtig is, waar zijn geld vandaan komt en of hij wel investeerders achter zijn Common Group heeft, waren volgens de licentiecommissie reden om de overname af te keuren. Er was ook geen jaarrekening beschikbaar omdat bedrijfsresultaten in Amerika op een andere wijze worden vastgelegd en gecontroleerd.
Rovers: ‘Hoewel in de reglementen van de licentiecommissie staat dat wanneer geen jaarrekening beschikbaar is, alternatieve manieren om inzage in de financiële positie van een investeerder te geven zijn toegestaan, hebben ze dat bij ons dus niet geaccepteerd.’
De algemeen directeur ad-interim verwacht dat met de aandelenoverdracht van Valeri Oyf naar de Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem niet alleen het probleem met de ING kan worden opgelost, maar dat dan ook eindelijk de jaarrekening van Vitesse door accountantskantoor BDO kan worden afgetekend.
Miljoenen bijleggen
De club is intussen hard bezig de kosten terug te brengen en zo een meer gezonde financiële huishouding te krijgen. Waar vorig jaar nog een verlies van 10,5 miljoen euro werd geleden, stevent de club dit jaar op een tekort van ongeveer 4 miljoen euro af. Coley Parry moet nog wel ettelijke miljoenen bijleggen om het seizoen af te kunnen maken, maar dat is door de verkoop van Million Manhoef -voor 4 miljoen euro- aan Stoke City wel aanzienlijk minder dan verwacht.
Er ligt nu een plan om de kosten verder te reduceren dat in november is opgesteld om de licentiecommissie van de KNVB inzicht te geven in de financiële toekomst. Dat is wel gebaseerd op handhaving in de Eredivisie. Inmiddels wordt ook hard gewerkt aan een kostenbesparend scenario wanneer Vitesse mocht degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie.
Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV