9 december 2021 In de media

Vitesse in onzekerheid nu concurrent Spurs niet wil spelen

Speelt Vitesse vanavond wel of niet tegen Mura? En zo ja, is de ploeg dan geplaatst voor de volgende ronde van de Conference League? Dat zijn vragen die nu in Arnhem rondzweven nadat de concurrent in de groep, Tottenham Hotspur zegt niet te zullen spelen vanavond tegen Stade Rennes.

Vitesse en Tottenham zijn beiden verwikkeld in een strijd om een plek in de volgende ronde van de Conference League. Vitesse speelt donderdagavond tegen het al uitgeschakelde NS Mura, terwijl Tottenham het tegen de Fransen op zou moeten nemen. Maar na 13 coronabesmettingen bij zowel spelers als stafleden, wil de Engelse topclub niet voetballen. In een statement zeggen de Engelsen vanavond niet te spelen. Sky Sports meldt nu dat de UEFA dit bevestigt.

Stade Rennes boos

Daar snapt de Franse tegenstander Stade Rennes dan weer helemaal niets van. Zij zijn al geland in Londen en kregen eerst van de Engelsen te horen dat zij gewoon in actie komen. Nu is dat totaal anders. De Fransen zijn dan ook woedend.
“De vertegenwoordiger van Tottenham wilde niet laten weten hoeveel spelers er corona hebben, ook al staat duidelijk in de regels dat een wedstrijd moet doorgaan als een ploeg minstens dertien veldspelers en een keeper heeft”, zegt de Franse club in een statement op haar website. Daarnaast: “Tottenham sprak over een beslissing van de Engelse autoriteiten, zonder officiële documenten te laten zien.”

Vitesse in onzekerheid

En Vitesse dan? Zij hebben, net zoals de Franse club, officieel nog niks gehoord van de overkoepelende organisatie UEFA, meldt de woordvoerder. En juist die organisatie moet nu iets laten horen. Want welke gevolgen heeft het niet spelen van Tottenham voor de Engelse, Franse en Arnhemse club? En is er inderdaad een akkoord gegeven vanuit de voetbalbond om niet te spelen?

Welke scenario’s zijn er?

Mocht Tottenham zelf de stekker uit de wedstrijd hebben getrokken, dan volgt er mogelijk een reglementaire nederlaag van 3-0 voor de Engelse club. Dat betekent dat Vitesse bij winst of gelijk spel op Mura door is naar de volgende ronde. Mocht Tottenham, met goedkeuring van de UEFA, de wedstrijd uitstellen. Dan moet die wedstrijd volgens de regels van diezelfde UEFA, voor het einde van het jaar alsnog gespeeld worden. Dat lijkt een schier onmogelijke opgave voor de Engelsen die voor het eind van het jaar nog zes wedstrijden gepland hebben staan. Zie daar nog maar eens een wedstrijd tussen te plaatsen.  En mocht de UEFA inderdaad toestemming geven, dan is de vraag wat er gebeurt met de wedstrijd van Vitesse tegen Mura. Wanneer die ploegen donderdagavond wel in actie komen, dan is er voor Tottenham een voordeel. De Engelse ploeg weet dan precies wat het moet presteren om alsnog door te gaan. Dat is geen wenselijke situatie, dus dan zou ook de wedstrijd van Vitesse uitstellen een optie kunnen zijn.

Wat zegt de UEFA?

De UEFA hult zich donderdagmorgen nog in het stilzwijgen. Al zeggen Engelse media dat de bond erop aandringt de wedstrijd in Engeland gewoon door te laten gaan. Volgens journalist Charlie Eccleshare van TheAtletic.com zegt de UEFA het volgende: “De wedstrijd zal plaatsvinden zoals gepland. Voor meer informatie over de COVID-situatie van Tottenham kun je contact opnemen met de club. We hebben in dit stadium geen andere opmerkingen.”

Wordt vervolgd…..

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: