16 mei 2021 In de media

Vitesse in slotstuk van het seizoen onderuit tegen Ajax

Vitesse heeft in de laatste wedstrijd van dit seizoen niet kunnen winnen van Ajax. Dat maakte opzich ook niet zoveel meer uit, want Vitesse heeft haar doelstelling, Europees voetbal, al bereikt.

Vitesse-trainer Thomas Letsch gaf wat andere spelers een kans in de laatste speelronde. Tomas Hajek verving Jacob Rasmussen, Daan Huisman speelde in plaats van Oussama Tannane en jeugdspeler Enrico Hernandez en de rappe aanvaller Hilary Gong kregen ook een basisplaats.

Het tempo lag met die spelers laag in de openingsfase. Maar dat was bij de Amsterdammers niet anders. De uitploeg kwam wel op voorsprong na een goede bal van Jurgen Ekkelenkamp op Sebastien Haller, de Franse spits kon van dichtbij binnen schieten.

Nog geen drie minuten later schoot Kudus op aangeven van Haller op de paal. Maar het was Ajax dat wel op voorsprong kwam. Daarna viel het spel stil. Vitesse drong wel aan, maar kwam niet tot kansen. Ajax loerde vooral op het moment dat de ploeg nog een keer uit kon breken.

Twee goals voor rust

Die mogelijkheid kwam vlak voor rust. Weer stond Ekkelenkamp aan de basis van het doelpunt. Hij zag zijn schot van richting veranderd worden en Anthony kon vlak voor de theepauze van dichtbij de 0-2 binnen schieten. Daarmee leek het duel beslist.

Maar niets was minder waar, één minuut later brak Openda door. De Belg omspeelde doelman Maarten Stekelenburg en legde de 1-2 in het netje.

Vier wissels tegelijk

In de tweede helft zat er iets meer tempo in het spel bij beide ploegen. Het werd daardoor iets leuker om naar te kijken, maar echte kansen waren er in het eerste kwartier na de rust niet. Toen besloot trainer Thomas Letsch tegelijk vier nieuwe spelers in te brengen. Idrissa Touré, Thomas Bruns, Oussama Darfalou en Armando Broja mochten het laatste half uur volmaken.

Dat leverde de Arnhemmers vervolgens weinig meer op. Ajax scoorde nog wel een keer, via Martinez. Een hoekschop werd door Per Schuurs verlengd en Martinez kon vervolgens van dichtbij de 1-3 raak schieten.

Daar bleef het ook bij. Ondanks de nederlaag van zondagmiddag kan Vitesse terugkijken op een superseizoen met 61 punten, een bekerfinale en een vierde plaats op de ranglijst.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV